"Вече сме зле психически и се надяваме съдебното заседание да не продължи целодневно. Въздухът не ни стига и сме като в газова камера". Такова искане отправи преди началото на днешното съдебно заседание отстраненият зам.-кмет на столичния район "Младост" Биляна Петрова.

Тя заедно с бившите кметове на "Младост" Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров са обвинени във взимането на подкуп в особено големи размери за издаване на разрешително за строеж.

Днес трябва да стане окончателно ясно дали съдът ще измени мярката им за неотклонение "задържане под стража" в по-лека такава.

"Умората стигна граници, които не могат да бъдат преодолени", оплакаха се обвиняемите.

Иванчева и Петрова призовават Цачева да ги конвоира до съвещание за условията в ареста

Иванчева и Петрова призовават Цачева да ги конвоира до съвещание за условията в ареста

Петър Кърджилов очаква отговор от правосъдния министър до понеделник

Днешното съдебно заседание продължи с изслушване на аудио записи и СРС-та.

Десислава Иванчева заяви, че нейният застъпник и майка Любка Иванчева не е получила материалите на хартиен носител, но съдът не уважи искането й.

Припомняме, миналата седмица станаха ясни условията, при които пребивават двете задържани Иванчева и Петрова в следствения арест. Проверка направи и омбудсманът Мая Манолова, която излезе и с редица препоръки към Министерство на правосъдието и разпространи снимки, които предизвикака обществен гняв.

Екимджиев: С условията в арестите се изтръгват показания

Екимджиев: С условията в арестите се изтръгват показания

Невинни хора месеци наред пребивават при средновековни условия

За днес беше насрочена среща от министър Цецка Цачева именно по темата на условията на задържане, но тя бе отменена само няколко часа преди началото й с аргумент неотложни ангажименти на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

Припомняме, от спецпрокуратурата отказаха да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова на съдиите от ВКС за проверка. Шефът на ВКС разпореди проверката на организацията на дейността на Апелативния специализиран наказателен съд по делото с приложените мерки за задържане на Иванчева и Петрова. 

На 16 ноември съдът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но  до освобождаване реално така и не се стигна, тъй като прокуратурата светкавично протестира определението, а апелативната инстанция спря изпълнението му.

Според адвоката на Иванчева Марин Марковски реално задържането е незаконно, а прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и за по-лека мярка на третия обвиняем - бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест.

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Има средства за ремонт, но арестите са пренаселени, а Цачева я е грижа за здравето на задържаните

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението те да нямат право да напускат страната.