Десислава Иванчева се държеше като един самозабравил се велможа. Това заяви пред bTV бизнесменът Александър Ваклин, който е основен свидетел по делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

По думите на Ваклин е имало само една среща между него и Десислава Иванчева, която се провела в общината в "Младост".
На срещата Иванчева се държала с него унизително и пренебрежително. Попитала го 3 или 4 пъти как се казва.

Предприемачът коментира и изтеклите СРС-та в "Правен свят". Според него изнесеното в медиите отговаряло на случилото се в частта, където се говори за него. Той обаче не знае дали СРС-тата са автентични.

"Не мога да кажа дали СРС-тата са автентични, но те отговарят на това, което посредникът ми е предал за техните разговори - за сумите и начина на плащане", обясни Ваклин.

СРС-тата на Иванчева и Петрова били незаконни

СРС-тата на Иванчева и Петрова били незаконни

Не са минали през съдебна процедура според адвокат Савова

Той посочи още, че преди да се видят, е имал 4 уговорени срещи с Иванчева, на които тя не е отишла. Искал да говори с нея за забавени около 10 месеца преписки.

Ваклин обаче заяви, че междувременно (бел. ред. - не става ясно дали преди или след като е потърсил бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров за посредник), той е подал сигнал в ДАНС. От там пък му казали да се свърже със спецпрокуратурата.

"Междувременно" потърсил Дюлгеров като посредник, за да се свърже с Иванчева.

Ваклин потърсил Дюлгеров и поискал срещата с Иванчева, защото се надявал, че забавените с месеци преписки били плод на лоша организация и недобра работа на общинската администрация.

"Открих Петко Дюлгеров случайно. Препоръчаха ми го като човек, който познава района, тъй като е бил кмет на "Младост". По никакъв начин не съм се опитвал да заобиколя закона, исках да направя официална среща с кмета, за да разбера защо нещата по тази преписка се бавят вече десети месеци", категоричен беше бизнесменът.

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Дадоха ход на делото за отстраняване на Десислава Иванчева от кметския стол

Като отишъл на срещата Ваклин обаче носил 70 000 евро, които трябвало да предаде по-късно на посредника Дюлгеров.

Парите вече били потърсени от него.

Той носил и микрофон, с който записвал Иванчева.

Ваклин се придвижвал към общината в такси с Дюлгеров, който обаче отказал да присъства на срещата и си тръгнал, а Ваклин останал да чака с часове кметицата. Точно защото Дюлгеров не присъствал, парите били предадени при друга среща.

По думите на предприемача в разговора преди срещата в общината Дюлгеров му обяснил, че като ключова дума ще се спомене, че са се разбрали и няма да има проблем, но задължително Иванчева ще поиска да се направи дарение за детска площадка. Дюлгеров му обяснил и за схемата за предаване на парите.

Майката на Десислава Иванчева: Заплашваха я, съмняваше се, че я подслушват

Майката на Десислава Иванчева: Заплашваха я, съмняваше се, че я подслушват

Бившият кмет засегна интереси за милиони и е бил "сготвен", според Любка Иванчева

Половин час преди срещата Ваклин бил повикан и му било обяснено, че кметицата е изнервена и трябва да се действа бързо.

"Беше ми казано, че в 18 часа трябва да съм там, както и че тя няма да говори директно за пари, в разговора тя ще потвърди, че сме се разбрали и няма проблеми. Директно пари не са поискани. Това беше изрична уговорка на срещата ми с посредника половин час преди визитата в общината", разказа още бизнесменът.

Иванчева и Петрова остават в ареста

Иванчева и Петрова остават в ареста

Окончателно решение на Апелативния спецсъд

Той чакал Иванчева 2 часа пред нейния кабинет. После той влязъл в заседателната зала, а срещата започнала близо 4 часа след уговорения час.

На срещата присъствали първоначално Иванчева, Петрова и друг човек, който Ваклин не познавал.
Според вчерашното интервю на адвокат Ирен Савова, която защитава Биляна Петрова, мъжът бил от Столична община и отговарял за дарения.

По думите на Ваклин разговорът с Иванчева и Петрова бил много нелеп. Иванчева показала лошо възпитание и самозабравяне.

Ваклин: Разговорът протече по-скоро на един самозабравил се велможа, който се опита да ме унижи.

От изтеклите СРС-та не се разбирало всичко. Трябвало целия запис да се изслуша, за да се разбере реалния характер на срещата.
"Ще се учудите от моите здрави нерви, как успях да остана докрай на срещата", каза той.

Предприемачът също така коментира, че е много изненадан от реакцията по случая на някои хора в страната. Според него именно хора, които преди години говорили за прилагането на румънския правосъден модел, сега станали най-големите защитници на Иванчева, която била човек, създаващ порочни практики.

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"
Обновена

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"

Отново отложиха делото за отстраняването на Иванчева

От коментара му стана ясно още, че посредникът Дюлгеров поискал хонорар от подкупа в размер на 15-20% от сумата. Поисканата първоначална сума била в изключително големи размер, а после била редуцирана до 500 хиляди евро. Първата вноска била 70 хиляди лева, която Ваклин носил в общината по време на срещата. Парите били маркирани.