Прокуратурата ни смазва и иска да ни направи безмозъчни. В момента съм на психическия си минимум. Това заяви в интервю за Нова бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчев, която беше придружена и от бившия зам.-кмет Биляна Петрова.

Адвокатите на Иванчева и Петрова категорични, че публичността вреди

Адвокатите на Иванчева и Петрова категорични, че публичността вреди

Гешев и Пламен Георгиев да подават оставки веднага

Припомняме, и двете бяха задържани и обвинени в корупционна схема за получаване на подкуп в особено големи размери от бизнесмена Александър Ваклин.
И Иванчева, и Петрова са задържани за постоянно, след като Специализираният апелативен съд не прие решението на предишната инстанция двете обвиняеми да бъдат пуснати под домашен арест.

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

За Цачева няма проблем - който иска, да съди България в Страсбург

Петрова и Иванчева коментираха условията в килията, в която са задържани.

Петрова: Да, това не е Шератон. Това е един съвременен концлагер!

Петрова: "Вижте, аз съм живяла и в студентско общежитие, не съм гледана със сребърна лъжичка и лошите условия ме плашат по-малко. Други неща ме плашат повече като психическия тормоз, който се осъществява. Освен това тоалетната ни е открита. По-страшното е, че надзирателите ни наблюдават, които са мъже, когато ходим до тоалетната. Защото ние самите проявяваме една към друга толерантност. Но това, разбирате ли какво унижение е мъже да те гледат, когато си в тоалетната или когато си на мивката." 

Гешев за арестите: Това не е Шератон

Гешев за арестите: Това не е Шератон

Покриват минималните европейски изисквания

Двете изразиха притеснения, че всичко около ареста и съдебния процес срещу тях, е сценарии те да бъда осъдени в публичното пространство.

Петрова: "Това, което мен вече много ме плаши, е че атаката е в всякакви форми. Циркът, който се разигра, това, че не можем дори за една вечер да се приберем вкъщи... Също така мен ме притеснява това, че в момента моят адвокат е заплашван."

И двете бяха категорични относно обвиненията - те били измислени - парите били подхвърлени в колата. Причината, по думите им, са засегнати интереси - и двете били неудобни някому.

Петрова: Само ние сме граждански кметове. Зад нас няма нито една партия, нито ГЕРБ, нито друга. Освен това ние наистина поведохме борба срещу имотните измами и вероятно там сме настъпили интереси за милиони.

На въпрос дали има конкретни случаи, които евентуално да са причина за тяхното преследване, те казаха, че поводите могат да са много.

Петрова: "7-8 имота бяха открити на обща стойност над 15 милиона лева, откраднати от държавата и от общината в полза на частни лица и различни фирми. Ние никога не сме гледали коя е фирмата, никога не сме се интересували кои стоят зад тази фирма. Единственото, което ни е интересувано, е обществения интерес."

В тази връзка Иванчева и Петрова показаха пред камерата документи, освидетелстващи кражба на 3 декара общинска земя, част от двора на детска градина.
Двете искали да заведат дело, защото документите били фалшифицирани, и да върнат имота на общината, но били арестувани преди завеждането на делото.

Иванчева: "Вижте, ние не търсим кой има изгода и кой няма изгода. Това е общински терен, който чрез фалшификация е даден на частно лице. Открили сме още 5 имота, някои от тях са на военните. Те също проявяват безстопанственост..."

Марковски: СРС-тата по делото "Иванчева" изтекли съмнително странно

Марковски: СРС-тата по делото "Иванчева" изтекли съмнително странно

Усмихнати хора се разхождат свободно с крупни обвинения, но не и Иванчева

Относно изтеклите СРС-та двете отказаха пълен коментар, защото те все още не са изслушани в съдебна зала. Ако коментирали въпросните записи, прокуратурата щяла да се подготви за следващото заседание. Те заявиха категорично, че прокуратурата трябва да разследва изтичането на записите.

Иванчева: "Искам да попитам, когато г-н Гешев на пресконференцията на прокуратурата каза, че ние сме броили парите и сме ги сложили в чантата, повярвахте ли му? Оказа се пълна лъжа. Някой съди ли го за това нещо, че разпространява лъжа от името на прокуратурата? Същият този г-н Гешев, който тогава е административно лице, а се вживяваше като ръководител при задържането ни, каза, че ръцете ни са светнали като елха, което също се оказа абсолютна лъжа..."

Според Иванчева е лъжа и че в апартамента ѝ били намерени множества документи и доказателства.

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера
Обновена

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера

В кабинета на Десислава Иванчева намерили стотици преписки

Бившата кметица на "Младост" обясни и че всичките СРС-та по обвинението са в размер на 1 200 страници. Тя допълни, че ще се разпространят всичките протоколи от съдебните заседания. По думите ѝ от всички свидетели по делото нито инвеститорите, нито администрацията не казали, че става въпрос за суми за лични подкупи.

СРС-тата на Иванчева и Петрова били незаконни

СРС-тата на Иванчева и Петрова били незаконни

Не са минали през съдебна процедура според адвокат Савова

И двете отрекоха, че са упражнявали натиск за дарения. Всеки инвеститор само преценявал дали да направи дарение към община "Младост".

И Иванчева, и Петрова се осъмниха, че към момента по нито едно от случаите, които са разкрили, не е заведено дело и схемите не се разследват.