Условията в арестите са отговорност на Министерство на правосъдието. Те покриват минималните европейски изисквания. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев отговори на въпрос по една от темите от последните дни в ефира на Нова телевизия.

"Това не е "Шератон", посочи Иван Гешев, въпреки че след това призна, че условията в арестите не са достатъчно добри, но и държавата ни е в това състояние. Това не означава, че те не трябва да бъдат подобрявани.

Според него темата е била преекспонирана от "една креслива извънпарламентарна групировка", която се позиционира в крайно дясното политическо пространство.

Поискан е запор на над 1 млрд.лв. в швейцарски сметки на Баневи

Поискан е запор на над 1 млрд.лв. в швейцарски сметки на Баневи

Иван Гешев: Условни присъди не може да има, оправдателни може

Като аргумент, че условията в българските арести не са чак толкова лоши, Иван Гешев зададе контра въпрос защо Баневи са бързали да се върнат в България.

Припомняме, омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки на правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след жалби подадени към нея от Иванчева и Петрова. След това пък ПР на кметицата Петър Кърджилов оправи призив към медиите да настояват за заснемане на условията в двата ареста в София.

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

За Цачева няма проблем - който иска, да съди България в Страсбург

На този призив министерството на правосъдието отговори като заяви, че не може да осигури достъп на медии до помещенията, тъй като достъпът до арестите е със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове.
В началото на седмицата имаше насрочена среща при министъра на правосъдието по темата, която обаче бе отменена заради ангажираност на главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

По темата за връщането в страната на издирваните от прокуратурата Арабаджиеви, Гешев бе ироничен: "Те пътуват към България, поне така казва адвокатът им, и така три месеца."

За обвиненията срещу Митьо Очите зам.-главният прокурор бе по-категоричен, че той пътува, като процедурата е на ниво администрация. И за Митьо Очите Гешев чул, че се е оплаквал от условията в ареста.