Над един милиард лева са констатирани в швейцарски сметки на семейство Баневи. Вече е поискано те да бъдат запорирани. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев в студиото на Нова телевизия. На този етап българските власти нямат достъп до тях.

Гешев за арестите: Това не е Шератон

Гешев за арестите: Това не е Шератон

Покриват минималните европейски изисквания

За пране на пари сумата е безпрецедентна, заяви Иван Гешев, но уточни, че източване на средства това не се отнася, като припомни обвинението срещу Цветан Василев, което вече е на съдебна фаза. По думите на Гешев обаче защитата на банкера прави всичко възможно делото на практика да не започне.

По отношение на семейство Баневи, Гешев бе лаконичен - съдът ще реши дали могат да бъдат и дали ще бъдат съдени. На въпрос дали Баневи могат да се отърват с условни присъди, Гешев припомни, че те са с обвинения за 5 различни престъпления, като долният минимум, който се предвижда за тях, е присъда от 10 години. Няма опция за условна присъда, бе категоричен Гешев, но добавяйки, че е възможно да има и оправдателни присъди. Това ще се реши от съда, посочи Гешев.

Баневи остават в ареста
Обновена

Баневи остават в ареста

Най-малко 10 години затвор за Баневи, ако бъдат признати за виновни

На въпроса "защо сега" се започва разследването на дейността на Баневи, повдигнат и вчера от бившия министър на правосъдието Антон Станков, Иван Гешев посочи добрата работа на специализираните структури и добрата оценка, дадена и в последния мониторингов доклад на ЕК, в който се сваля наблюдението върху основна сфера от тяхната компетентност - организираната престъпност. Защо сега - защото към момента прокуратурата е събрала доказателства, обясни Иван Гешев.

За работата на специализираните структури той използва метафора: "Спецструктурите функционират от 6 години и към момента са израснали детската си възраст." Затова и в момента се вижда резултатът от работата им, според Гешев.

Дали обвиненията срещу Баневи не са част от разчистване на бизнес сметки, зам.-главният прокурор коментира с въпрос "Не знам каква конкурентна среда разчистваме?" Баневи нямат бизнес, те се занимават с рязане на скрап на заводи", посочи той.

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата
Обновена

Престъпленията на Баневи – пример за бандитската приватизация, обяви прокуратурата

"Полимери" е "обезкостен", пари от сделки са отивали в офшорки на Баневи

Припомняме, Евгения и Николай Баневи бяха екстрадирани от Франция с два различни полета до София на 6 декември. Предаването на обвиняемите е в изпълнение на издадена от Европейска заповед за задържането им, след като на 26 октомври Баневи бяха арестувани на летището в Ница.