Докато сме обект на доклади, можем да театралничим с разследвания.

Това е мнението на бившия министър на правосъдието Антон Станков, сега адвокат, по въпроса до къде ще стигне делото срещу Евгения и Николай Баневи.

Баневи остават в ареста
Обновена

Баневи остават в ареста

Най-малко 10 години затвор за Баневи, ако бъдат признати за виновни

Според Станков обаче би било интересно, ако Баневи решат да се разприказват и да сътрудничат на прокуратурата с оглед на предишните им изявления, че са давали много подкупи.

"Прането на пари е сложно за доказване престъпление, защото имаме предикатно престъпление - пари, получени от престъпна дейност, които по някакъв начин са осветлени. Доказателствената дейност ще бъде много тежка", коментира пред Нова телевизия адвокат Антон Станков.

Адвокатът на Баневи иска домашен арест или парична гаранция

Адвокатът на Баневи иска домашен арест или парична гаранция

Защитникът все още не е запознат с материалите по делото

"Този случай е емблематичен за прехода от 89-та година насам. Говорим за техния фонд "АКБ-ФОРЕС, който беше създаден по време на масовата приватизация. Има да се изяснява дали приватизираните предприятия са 130 или значително по-малко, както твърдят обвинените, какво е станало с тези предприятия. А големият отговор е и защо българската икономика не работеше толкова дълго време", заяви Антон Станков.

Според него политическият аспект на въпроса е: Защо сега?

"Отговор не мога да дам, но този въпрос стои. Дали е преразглеждане на Прехода, дали търсим справедливост", коментира Станков и допълни, че има разлика между справедливост и възмездие.

Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи, убеден Атанасов

Няма да излезе нищо от делата срещу Баневи, убеден Атанасов

Борисов играел ролята на съвременния Робин Худ

На въпрос дали има възможност да са извадени папки от чекмеджета при определени условия, Станков припомни, че това е трети мандат на ГЕРБ и отново зададе въпроса "защо сега?". Би било добре, според него, ако това са целенасочени усилия на държавата. "Това означава, че сме тръгнали да се променяме. Не би било добре, ако е участие на държавата, структурите, прокуратурата в разчистване на територии."

7 обвинения срещу Баневи

7 обвинения срещу Баневи

Прокуратурата ще иска постоянна мярка за задържане