Реализираните приходи от търговска дейност на приватизирания завод "Полимери" вместо да постъпват в завода са постъпвали в офшорни сметки.

Това обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в спецпрокуратурата по повод източването на приватизирания завод "Полимери" АД.

Какъв беше смисълът от зрелищния арест, питат от семейство Баневи

Какъв беше смисълът от зрелищния арест, питат от семейство Баневи

Децата са оставени безпризорни

До този момента са привлечени към наказателна отговорност две лица. На територията на Ница (Франция) са задържани Николай и Евгения Баневи с европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване от компетентните български власти. Разследването се води от около два месеца по сигнализираща справка от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), обясни прокурорът.

Гешев определи извършеното престъпление като бандитска приватизация и криминален преход. Това дело щяло да онагледи така наречената бандитска приватизация.

Снимка 386123

Източник: Специализираната прокуратура

Той припомни, че докато се е работило по случая е бил използван терминът "обезкостяване", защото извършеното престъпление онагледява цялата ситуация в бандитското приватизиране.

"Придобиват се от първата вълна на масовата приватизация предприятия и към момента държавата не е обвързала това по никакъв начин с какъвто и да било последващ контрол", негодува зам.-главният прокурор.

Николай Банев и Евгения Банева са арестувани в Ница
Обновена

Николай Банев и Евгения Банева са арестувани в Ница

Семейството е задържано с европейска заповед за арест

Резултатът от източването на приватизирания завод "Полимери" е, че 1 800 човека останаха на улицата, уточни Гешев и добави, че има данни за още няколко такива завода.

За част от източването на завода са определени действия с укриване на документи, но в резултат на предприетите действия на спецпрокуратурата те са намерени в офис във Варна.

"Това, което е намерено в офисите на Баневи, е, че са открити оригиналите на офшорките на това семейство. Сред другите предмети, които са намерени, са множество злато, скъпоценности и камъни. Обемът е потресаващ", разкри Гешев.

Снимка 386122

Източник: Специализираната прокуратура

Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева обясни, че е образувано досъдебно производство в спецпрокуратурата за престъпление по чл. 321 ал. 6 от Наказателния кодекс (НК) в периода 2009-2018 г. Освен това семейство Баневи са обвинени за длъжностно присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г.

Снимка 386099

Източник: БГНЕС

Общият размер на присвоеното имущество от тях е над милион и половина лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска, е над 500 000 лева.

В обвиненията не са включени апортите, а по тази схема за присвояване ще продължи да се работи, след като са били намерени документите, открити от синдика, влязъл през 2012 г. в "Полимери", в бившия офис на техни дружества на територията на Варна.

Дойчева обясни, че преди "Полимери" другите източени предприятия са "Елма" в Троян и заводът в Костенец.

След приватизирането на "Полимери" то е развивало химическа индустрия и множество предприятия в чужбина. Казвало се е на контрагентите да внасят по сметка парите в други контролирани от тях дружества, а не в "Полимери". Вторият начин е вземане на ръка суми от касата на предприятието при приватизиране на същото, разкри наблюдаващият прокурор.

Снимка 386119

Източник: Специализираната прокуратура

"Дружеството не развива активна търговска дейност от 2010 г., но до 2012 г. има все някаква минимална търговска дейност", уточни Дойчева и добави, че има свидетелски показания по случая.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов коментира, че с помощта на служителите на СДВР се е проникнало в офиса във Варна. Там се наложи да се използва специализираният сектор "Кобра", уточни той и добави, че помещенията в имението на Баневи са били добре укрепени.

Припомняме, Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница преди няколко дни.

Снимка 386120

Източник: Специализираната прокуратура