Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Десислава Иванчева, Биляна Христова и Петко Дюлгеров.

Иванчева, Христова и Дюлгеров са обвинение за престъпление по чл.302а, вр. чл.302, т.1 и т.2, вр. чл.301, ал.1, пр. І и ІІ от НК.

Според членовете в Наказателния кодекс се предвижда те да получат присъда до 30 години затвор. 

Делото е разпределено на ХІV състав с председател съдия Иво Хинов, съобщават от спецпрокуратурата.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

Припомняме, Десислава Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София на 17 април тази година. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата. Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова, а бившият кмет Петко Дюлгеров е задържан отделно, но в същия ден.

На 7 юни Специализираният апелативен съд отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"
Обновена

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"

Най-вероятно кутията с пари е поставена в общината

Всички обвинени се намират в ареста с мярка за задържане под стража, като вчера съдът отказа по-лека мярка за неотклонение и на Биляна Христова.

Освен проблематичното според много правозащитни организации задържане, което продължи повече от 8 часа, имаше и други факти, които предизвикаха общественото внимание - отделянето на Иванчева и Христова в стъклен кафез в съдебна зала, както и конвоирането на Иванчева с белезници и пранги на краката до лечебно заведение преди няколко седмици.

Акцията с Иванчева е както законът задължава

Акцията с Иванчева е както законът задължава

До тук каквото било - било, вече ще се действа само по този начин, коментира шефът на новата комисия Пламен Георгиев

Тезата на обвинението, която беше обяснена от разследващите след ареста беше, че Десислава Иванчева съзнателно е забавяла преписки на инвеститори, което се превръщало в повод за искане на подкуп. В случая исканият подкуп бил от бизнесменът Александър Ваклин, който сътрудничи на разследването.

Бившият кмет Петко Дюлгеров е посредник в случая. Преговорите за подкупа са се водили повече от 3 месеца.

Иванчева бе арестувана със 70 000 евро, които, според прокуратурата, са само първа вноска от целия искан подкуп -250 000 евро. Преговорите за подкупа са се водили повече от 3 месеца.

Парите бяха открити в кашон в багажника на служебната кола, която е ползвала Десислава Иванчева, а според разследващите кметицата, а и другите двама, "светнали като коледна елха" заради досега си с парите. Това е едно от нещата, които адвокатите на Иванчева и Петкова категорично отричат.