Съзнателно забавени процедури са били повод за подкупа, намерен в колата на кмета на "Младост" Десислава Иванчева. Това каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев пред БНТ.
Ако се докаже виновност в съда, обвиненията са от 10 до 20 години затвор.

Очаква се по-късно през деня да стане ясно дали ще бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, че не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем", обяви Гешев.

Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания, той е бивш кмет на район "Младост", допълни шефът на Спецпрокуратурата.

Гешев обясни, че преговорите за подкупа са се водили повече от 3 месеца. Той не е бил единичен. Били са договорени 250 000 евро, като намерените 70 000 се оказаха първата вноска, а иначе сумите са били разсрочени по хода на строителството.

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"
Обновена

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"

Най-вероятно кутията с пари е поставена в общината

Според Гешев се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на Младост, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея. Засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза Иван Гешев.

Пред Нова телевизия Гешев обясни, че не са правили цирк по време на ареста на Иванчева. Спазвахме закона и НПК. По закон няма как лицето да не присъства на изземването.

Гешев разказа, че белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче, а завити в лист хартия и така са предадени на посредника. Предаването станало в заведение, но те не са задържани в самото заведение.

"Изчакахме два часа да си пият кафето. Част от парите бяха прехвърлени в чантата на зам.-кметицата. Вече сме иззели и записите от камерите на заведението", допълни Гешев.

Парите били осигурени от изнудвания бизнесмен, който ги взел назаем и затова не е трябвало да ги изпуснат. Самите банкноти са били маркирани и при подялбата им и пипането "всички светнали като коледна елха". Гешев обясни, че този израз бил заел от своя колежка.

"В тези записи има всичко, което един прокурор може да мечтае и да иска", допълни прокурор Гешев.