Закриване на специализираното наказателно правосъдие е сред предложенията за секторна политика на ПП "Републиканци за България". В рамките на предизборната кампания за парламентарните избори през април 2021 година партията на Цветан Цветанов започна серия от уебинари, в които ще представи различните секторни политики, залегнали в предизборната програма на партията.

Предложението за закриване на специализираното наказателно правосъдие - прокуратура и съд - е изненадващо, тъй като именно Цветан Цветанов беше конструкторът на промените в Наказателния кодекс и той прокара създаването на специализирано правосъдие, съд и прокуратура през 2010 година.

През 2010 година от страна на опозицията част от обвиненията бяха именно, че Цветанов създава свой съд с подбрани магистрати. Десет години по-късно Цветан Цветанов предлага закриване на специализираните прокуратура и съд. Преди две години обаче дясната ръка на Бойко Борисов, Цветанов напусна ГЕРБ със скандал покрай Апартаментгейт.

Спецсъдът стартира с 6 месеца закъснение

Спецсъдът стартира с 6 месеца закъснение

Очакваше се специализираният съд да стартира от 1 май

Още след самото си създаване от специализираната институция обявиха, че щатът е недостатъчен. Това бе потвърдено и от главния прокурор Иван Гешев, когато беше на поста зам.-главен прокурор. Самият Иван Гешев беше за известно време ръководител на спецпрокуратурата. 

От "Републиканци за България" предлагат:

  1. Намаляване на мандата на главния прокурор;
  2. Възможност за президентско вето върху назначаването на главния прокурор;
  3. Намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет и ефективното му разделяне на колегии;
  4. Въвеждане на индивидуална конституционна жалба;
  5. Закриване на специализираното наказателно правосъдие;
  6. Oтмяна на института на допускане до касационно обжалване в гражданския процес;
  7. Създаване на ефективно Електронно правосъдие;
  8. Създаване на реално функциониращ Имотен регистър;
  9. Намаляване и реформиране на съдебните такси.

Като координатори на сектора Републиканците посочват адв. Диан Иванов - юрист и председател на Контролния съвет, д-р Борис Велев - юрист завършил и специализирал в Германия, говорителя и административен секретар на партията - доктор по международно право Виктор Серафимов, както и Теодора Димова - юрист завършил и специализирал във Франция и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България.

От ВКС сезираха Конституционния съд за промените в НПК

От ВКС сезираха Конституционния съд за промените в НПК

Спецсъдът става извънреден съд, предупреждават върховните съдии