Стартът на специализирания съд е отложен. Депутатите гласуваха разпоредбите в НПК да влязат 6 месеца след обнародването в Държавен вестник.

Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов.

Припомняме, очакваше се специализираният съд да стартира от 1 май.

По време на дебатите за промените в НПК депутати от опозицията отново изложиха вижданията си срещу създаването на специализирания съд и подозренията си, че той ще действа поръчково.

Христо Бисеров от ДПС цитира председателя на върховния съд на Словакия, където е имало такъв съд и е бил обявен за противоконституционен. Бисеров предаде точно думите на словашкия правен специалист, според който „първият специализиран съд е създаден от Мусолини. След оправдаването на Георги Димитров за подпалването на Райхстага, същото прави и Хитлер. Този съд служи не на закона, а на политиците, на силните на деня, създаден е за да съди враговете им."

Четин Казак от ДПС заяви, че създаването на спецсъда е извънредна ситуация в българското наказателно право.

Неговото предложение законът да влезе в сила от 1 януари 2012 година беше отхвърлено.

Казак упрекна управляващите, че целят определени знакови дела, които в момента са зациклили да бъдат пренасочени към специализирания съд.

Припомняме, създаването на специализираните съдилища и прокуратури беше регламентирано с промени в Закона за съдебната власт. След дълги дебати, депутатите създадоха специализирания съд "Анти-Мафия" в края на миналата година.
Той ще бъде приравнен на Окръжен съд и седалището му ще е в София. Ще разглежда дела в състав от един съдия и двама съдебни заседатели, освен ако в закона не е предвидено друго.