"Изпратени са 2 харддиска с видеозаписи от МВР, които касаят 10 юли и 2 септември 2020 г. Току-що дойде още един харддиск, който тепърва предстои да бъде разгледан". Това заяви председателят на Временната комисия за полицейското насилие над миналогодишните граждански протести срещу ексуправляващите от ГЕРБ адвокат Николай Хаджигенов по време на нейното първо заседание в Народното събрание.

Хаджигенов е изпратил над 15 писма до всички компетентни органи по темата. Предоставен му е сериозен централизиран доклад и от МВР.

Той посчи, че по неофициални данни почти 1000 души са били "разработвани от МВР" по препоръка на специализираната прокуратура и главния прокурор. Хаджигенов има данни, че извършваното подслушване било в периода от 14 юли 2020 г. до май 2021 г.

Унищожени са множество документи, доказани с видеозаписи, но списъкът с подслушваните хора се допълва ежедневно. Той е получил още писмо от ДАТО за отказ на прокурор да предостави информация в Народното събрание.

Вътрешните правила на комисията са стандартни и депутатите ги приеха единодушно и анблок. Постъпили са поверителни и секретни документи, които не бяха представени на вниманието на медиите, а на закрито заседание. След закритото заседание адвокат Николай Хаджигенов ще направи изявление пред медиите.

Изключиха Младен Маринов от комисията за полицейското насилие

Изключиха Младен Маринов от комисията за полицейското насилие

Тома Биков „няма да им стъпи“ в комисията

Припомняме, парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията.

Днес от ГЕРБ направиха контрапредложение да се създаде комисия, която да разгледа действията на МВР по време на последната предизборна кампания, но предложението бе отхвърлено.