Парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!". Комисията ще работи в срок от три месеца. Създаването й беше подкрепено от 188 глас "за", "против" бе 1, а "въздържали се" - 10.

Проектът е за разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи.

Комисията ще разследва и обстоятелства, свързани с подслушване и следене на протестиращи, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията.

Младен Маринов не видял бити граждани, а бити полицаи на протестите 2020

Младен Маринов не видял бити граждани, а бити полицаи на протестите 2020

От ГЕРБ настояват да се разследва и полицайското насилие в предизборната кампания

По време на дебата в пленарна зала имаше и напрежение, след като бившият министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ-СДС Младен Маринов заяви, че на протестите срещу "Борисов 3" той е видял само бити полицаи, но не и протестиращи. Изказването му предизвика бурни реакции и той бе освиркан от част от депутатите. Напрежение предизвикаха и изказванията на депутата Тома Биков, който обвини депутатите Николай Хаджигенов, Татяна Дончева, Атанас Атанасов, че са били и са адвокати на престъпници.

За неин председател бе избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател проф. Николай Радулов. Всяка партия ще има по двама членове в комисията, с изключение на ГЕРБ. Това се случи след спор и отхвърляне на кандидатурата на Младен Маринов за член на комисията.

Всичко започна след като Стоян Мирчев от "БСП за България" настоя кандидатурата на Младен Маринов за член на комисията да бъде гласувана отделно, тъй се намира в конфликт на интереси. Младен Маринов беше министър на вътрешните работи именно в началото на протестите през 2020 г. На това очаквано се противопоставиха от ГЕРБ.

Кандидатурата на Маринов беше гласувана обаче отделно и при гласуването й тя бе отхвърлена. Тома Биков отново реагира със заканата: "Няма да ви стъпя в тази комисия."

Депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарна зала след гласуването на комисията и преди да започне обсъждането на приемането на комисия по ревизията по предложение на Мая Манолова.

Съдът задължи МВР да даде информация за побоя над журналиста Димитър Кенаров

Съдът задължи МВР да даде информация за побоя над журналиста Димитър Кенаров

Според магистратите информацията е от обществен интерес

Припомняме, на 16 май бе освободен главният секретар на МВР Ивайло Иванов заради полицейското насилие при протестите миналото лято.

Имат се предвид действията от 2 септември 2020 г., когато се стигна до ескалация на напрежението между униформените и протестиращите и бяха допуснати сблъсъци, при които пострадаха както хора с агресивно поведение, така и мирно протестиращи граждани и журналисти.