Приемат се оставките на Младен Маринов, Владислав Горанов, Емил Караниколов, като от кабинета си отива и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ремонта на кабинета обяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, след коалиционен съвет с лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Борисов поиска 3 оставки - на Горанов, Маринов и Караниколов
Обновена

Борисов поиска 3 оставки - на Горанов, Маринов и Караниколов

И тримата са декларирали своята готовност, подават оставките си още утре

Поста на вътрешния министър Младен Маринов ще заеме настоящият директор на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. На мястото на Емил Караниколов сяда неговият заместник Лъчезар Борисов.

Рокадите в правителството обаче ще са 5, тъй като здравният министър Кирил Ананиев се връща в министерство на финансите, но вече като министър. Здравното министерство ще се поеме от директора на Александровска болница Костадин Ангелов.

Министър на туризма ще бъде Марияна Николова, сега вицепремиер по икономическата и демографската политика, която замести Валери Симеонов. Мотив за оставката на Ангелкова не бе посочен.

Корнелия Нинова след ремонта: Агонията продължава

Корнелия Нинова след ремонта: Агонията продължава

Този филм сме го гледали 12 пъти - имитация на промяна

В коалиционното разпределение на постове и отговорности е потвърдено, стана ясно от коментара на премиера Борисов, което означава, че рокадата в Министерство на икономиката е посочена и утвърдена от малкия коалиционен партньор - Обединени патриоти. С ремонта обаче и Министерство на туризма минава под ръководството Обединени патриоти.

Снимка 489230

Източник: БГНЕС

 

Предстои другата седмица правителството да представи нова политика по отношение на икономическото възстановяване и социалното подпомагане. За приоритизиране на финансово-икономическите мерки и изпълнението на коалиционното споразумение настоя и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Томислав Дончев: Не сме плашливи, чуваме, но няма с кого да говорим

Няма мафия, може да има грешка, обясни Деница Сачева

"Ние отговаряме за нас, за нашата програма и имаме разписан договор. Имаше въпроси, които ние самите си задавахме помежду си и трябваше да отговорим", обясни Борисов за оставките.

Младен Маринов ще бъде сменен, защото някои от действията на полицията не отговарят на разбиранията на премиера за опазване на реда. "Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват", посочи Борисов и допълни, че на "Росенец" също е трябвало по-строг контрол.

Борисов обясни оставката на Горанов с липсата на контрол в последните пет години върху Комисията по хазарта. Оставката на Караниколов бе аргументирана с раздаване на бонуси и грантове в Министерство на икономиката.

Премиерът е сигурен, че ако друг е бил на неговото място нямало да постигне същите успехи.

Малката коалиция иска президентът да потъва в собствен сос

Малката коалиция иска президентът да потъва в собствен сос

Според Валери Симеонов обществото вярва повече в конспирации, а не на реални факти

След мандата премиерът Бойко Борисов отива да си ръководи структурите и партията, защото "сега всички я ръфаха отстрани, тъй като на 100 процента сме се ангажирали с правителството". Допускат се грешки в самата партия и самият контрол в партията е занижен, защото уважавани от партията хора са ангажирани с министерства, кметства и депутати, обясни още премиерът.

Борисов коментира и че знае мечтите на Христо Иванов да стане главен прокурор и да овладее прокуратурата. "Да, категорично съм против всякакви показни акции", посочи Бойко Борисов, но и защити демократичната процедура по избор на главен прокурор.

Оставката на кабинета вече не била на дневен ред

Оставката на кабинета вече не била на дневен ред

Протестът няма да роди политическо движение според политолози

Промените в правителството Борисов 3 започнаха още през октомври 2017 г. с оставката на здравния министър Николай Петров, заменен от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Последваха три оставки на куп, мотивирани с поемане на политическа отговорност за катастрофата от 25 август 2018 г. на автобуса пътя Своге-София, в която загинаха над 25 души. От правителството тогава си отидоха министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев, заменени съответно от Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

На 21 ноември 2018 г оставка подаде и вицепремиерът и коалиционен партньор Валери Симеонов, заменен от Марияна Николова.

Пролетта на 2019 година Апартаментгейт провокира оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева, заменена с Данаил Кирилов, а малко по-късно и земеделският министър Румен Порожанов си отива, заменен от Десислава Танева.

Най-изненадващата оставка в третото правителство на Борисов бе тази на социалния министър Бисер Петков, който всъщност в рамките на мандата я подава два пъти. В стола, начело на МТСП седна до тогава зам.-образователния министър Деница Сачева.

В първия месец на тази година от правителството си отиде и екоминистърът Нено Димов, като той си подаде оставката от ареста, с повдигнато обвинение за източването на язовир "Студена" и водната криза в Перник. Неговото място бе попълнено от депутата от ОП Емил Димитров, известен с прякора си Ревизоро.

ДПС няма да позволи да бъде смокинов лист за Борисов

ДПС няма да позволи да бъде смокинов лист за Борисов

Хамид Хамид все още не е видял на хартия оставките