С отблокирането на бюджета Европа даде заявка, че остава най-мощния съюз от държави в света. Това в частност е успех и за България. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева по повод постигнатото споразумение в Брюксел и обещаните 29 млрд. евро за България от бюджета на Европа.

Тя посочи, че цяла Европа очаква септември да се обостри икономическата криза.

От своя страна политологът Любомир Стефанов подчерта, че тези пари са под условие, тъй като всяка от страните може да бъде блокирана с мнозинство. Тези неща обаче у нас се пропускали.

Според Андреева властта се намира в среда на социален страх и постоянни политически претенции. По нейни думи вече има много претенденти за властта, които казват, че могат да се справят по-добре с този бюджет.

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

В новия бюджет на ЕС за България са отделени 1 млрд. евро повече

Проблемът бил, че това не се визуализира като социален път - нито от опозицията в парламента, нито от самия протест. Андреева изтъкна, че ролята на протеста не е да роди политическа партия, а гражданското движение сигнализира властта, че има тежък проблем.

Стефанов допълни, че на площадите се вижда една абсолютно разнородна маса от протестиращи, които не разговаряли помежду си.

"Протестът има фокус, но се изисква енергия, за да намери материя и форма. Едва ли ще роди политическо движение", коментира той. По негови думи БСП не води и не материализира протестите.

Според него оставката на правителството вече не е на дневен ред. Разнородната маса пък гарантирала, че натискът на гражданското общество ще бъде под формата на всички партии.

"Управляващата коалиция има по-ясна визия - вижда криза, има идея като мерки, има средства за решаване на тези мерки. Протестът създаде обществена възпалена среда. Въпрос на един грешен ход е протестът да ескалира. Едно грешно изказване може да изкара хората на площада", заяви Андреева.

И петият вот на недоверие не успя

И петият вот на недоверие не успя

124 депутати гласуваха против вота, 11 се въздържаха