България е в Банковия съюз, България е ERM II, България ще има достъп до над 1 млрд. евро повече от бюджета на ЕС. Благодаря.

Така завърши изказването си премиерът Бойко Борисов, който онлайн представи резултатите от петия ден от преговорите, когато Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване.

С резултат съотношение между грантове и заеми 390/360 е завършила срещата, докладва Борисов. Макар и определено от Борисов като "соломоновско решение", именно тук положението при преговорите е било критично - истинска война по думите на Борисов. Той се надява, че всички колеги са забравили престрелките и обидите.

България ще разполага по Многогодишната финансова рамка и пакета Следващо поколение в следващите седем години с 29 млрд. евро. Борисов подчерта, че България е една от малкото страни, които ще получи повече пари.

"Това са повече пари в новия бюджет и над 1 млрд. евро повече отколкото от настоящата и то при общ бюджет от 62 млрд. евро по-малко. Запазват се средствата на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика (ОСП), съответно 9 млрд. евро или 800 млн. евро повече. Допълнителни целеви средства от 200 млн. евро са предвидени за слабо развитите региони.

Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход - половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

"Ей за това заслужава да ми се иска оставката", коментира Борисов. Той посочи, че преговорите са продължили цяла нощ и макар да не са успели да бият рекорда по продължителност, то със сигурност неговият рекорд за кафета е минат.

По темата за върховенството на закона също се е постигнало съгласие и прецизиране каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона - това трябва да е прозрачен процес зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки, въз основа на подход почиващ на доказателства, обясни Борисов.

Бойко Борисов благодари за подкрепата, която е получил от своите колеги, като се е откроил австрийският канцлер Себастиан Курц, който направил изказване все едно е български премиер, както и френския лидер Емануел Макрон, който е подкрепил настояването за създаване на единен за европейските държави медицински протокол за поведение при COVID-19.

"Всички колеги казаха, че тази подкрепа за България е заслужена", отбеляза премиерът Бойко Борисов и изтъкна, че много европейските държавни и правителствени ръководители са благодарили за конструктивността и помощта, която той е оказал в хода на преговорите в Брюксел. От своя страна премиерът Борисов също благодари на редица лидери, сред които Ангела Меркел, Себастиан Курц и Марк Рюте. "Всички се убедиха, че това е правилно", посочи българският министър-председател.

По Пакета "Следващо поколение ЕС" България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета "Следващо поколение ЕС". Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета "Следващо поколение ЕС" така са включени и над 600 млн евро за България.

По отношение на целия ЕС, общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 млрд евро, а общият размер на Пакета "Следващо поколение ЕС" ще бъде 750 млрд евро. Така в следващите 7 години ЕС ще има възможност да мобилизира общо 1 трилион 824 млрд евро. В Пакета "Следващо поколение ЕС" 390 млрд евро ще бъдат предоставени на държавите членки безвъзмездно, което са т.нар. грантове. Държавите членки ще могат да ползват и 360 млрд евро под формата на заеми, при възможно най-благоприятните условия, произтичащи от високия кредитен рейтинг на ЕС.