"Не, аз мисля, че по-добре да го оставим така - да потъва в собствен сос." Така лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов коментира в сутрешния блок на Нова телевизия дали ще бъде внесена процедура по импийчмънт срещу президента Румен Радев.

Иначе, ако например управляващите поискали импийчмънт на президента, той щял да се усмихне и нямало да подаде оставка. Валери Симеонов настоя държавният глава Румен Радев да каже какво е свършил за целия си мандат.

А дали НФСБ и Обединени патриоти отново биха се коалирали с ГЕРБ - "всичко било въпрос на приоритети."

ДПС е коварна партия, тя е проклятие на прехода, защото разделя българското общество по всякакъв начин, бе категоричен Симеонов. По думите му ДПС партизира и съществува благодарение на противопоставянето на обществото. Тя няма място в управлението с НФСБ и колегите, категоричен бе Симеонов.

По въпроса за ремонта на кабинета и оставките, Валери Симеонов намекна и за други оставки. "Оставките на тримата министри не са отпаднали, а въпросът е отложен за сряда след вота на недоверие. Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер е убеден, че той няма да мине. За оставките обаче ще седнат спокойно и ще говорят в сряда сутринта.

Властта удържа мандата с ремонт
Обновена

Властта удържа мандата с ремонт

Коалицията се запазва, вотът на недоверие нямало да мине

Той заедно с Красимир Каракачанов поставили остро въпроса защо трябва да научават от медиите поисканите прибързано оставки. "Върнахме назад часовника - образно казано", коментира бившият вицепремиер. По думите му винаги колективният разум е по-добър, отколкото индивидуалният. Обсъдихме въпроса и решихме, че не трябва да се бърза, каза Симеонов.

"Не трябва Борисов сам да взима решения. Ние го коригираме и правим забележка", подчерта Симеонов и посочи, че решенията трябва да се взимат съобразно Конституцията, а и коалиционното споразумение. Валери Симеонов напомни, че реагирал остро и с оставката на транспортния министър Ивайло Московски, на регионалния министър Николай Нанков и на силовия министър Валентин Радев за тежката катастрофа край Своге.

ГЕРБ нямат мнозинство в парламента и когато нямат, трябва да спазват коалиционното споразумение, което са сключили с нас, категоричен бе Симеонов. Той няма съмнения по отношение на обвързаност на финансовия министър Владислав Горанов, на вътрешния министър Младен Маринов и на икономическия министър Емил Караниколов с Делян Пеевски.

Борисов поиска 3 оставки - на Горанов, Маринов и Караниколов
Обновена

Борисов поиска 3 оставки - на Горанов, Маринов и Караниколов

И тримата са декларирали своята готовност, подават оставките си още утре

Бившият вицепремиер не може да си представи обвързаност на тримата министри с Пеевски, като даде пример, че все едно Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да бъдат обвързани с ДПС. Това било абсурдно, по думите на лидера на НФСБ. Във фактите аз не съм видял каквото и да е основание за такъв упрек, увери Симеонов.

Според него българите вярват повече на нещо нестандартно и необичайно, отколкото на тривиалните неща. "Няма никаква интрига и нищо скрито. Оставките бяха прибързано решение и вчера след Коалиционния съвет, то беше коригирано", подчерта Валери Симеонов и допълни, че ако в момента изрази някаква позиция ще изпадне в позицията на Борисов, който онзи ден поискал оставките прибързано.

Валери Симеонов иска по-сериозен анализ на ситуацията. Сега станало ясно, че обществото много силно се влияе от конспиративните теории, отколкото от реалните резултати на работата на правителството, изтъкна бившият вицепремиер.

Валери Симеонов: Исканията на протестиращите са кухи

Валери Симеонов: Исканията на протестиращите са кухи

Не може властта да се съобразява с няколко хиляди

В сряда трябва да бъде анализирана ситуацията как стои правителството и как се приема, настоя Симеонов и разкри една новина, че Студеният резерв ще бъде намален драстично десет пъти. По този начин ще бъдат намалени сумите, които отиват и към ТЕЦ "Варна".

Валери Симеонов посочи, че сред протестиращите хора нямало протестиращи партии, като изключи партизанските отряди и ДСБ. Протестът е по-скоро спонтанен и хаотичен с елементи, командвани от Дубай, изтъкна той.

На въпрос на всяка цена ли управляващата коалиция може да довърши това управление, Симеонов заяви: "Не, няма нищо, което да е на всяка цена. Няма драма и не сме се вкопчили като маймуна в палмата за управлението, но чисто и просто има законен ред за формиране на парламент, законен ред и за формиране на правителство".

Нямало смисъл кабинетът да се инати сам пред огледалото
Обновена

Нямало смисъл кабинетът да се инати сам пред огледалото

Според Румен Радев никакви прегрупирания нямало да спасят държавността