БСП внесе вота на недоверие на тема Корупция. Това е петият вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Пред медиите лидерът на червените Корнелия Нинова припомни, че и първият вот е бил по същата тема. Различното в този вот е, че левите не просто ще дадат десетките примери за корупцията на властта, а ще представят механизма и пипалата, през които е създадена паралелната държава.

Тази мрежа е симбиоза от няколко неща, посочи лидерът на БСП. В законите се залагали корупционни интереси, по думите на червения лидер. Тя е убедена, че институциите се използват за реализацията на тези интереси. Назначават се хора, които да изпълняват тези интереси. Друг елемент на корупцията е безнаказаността, според нея.

Искаме да разградим този модел на олигархично-мафиотско управление, закани се Нинова. Досегашният проблем в битката с корупцията е бил страхът на хората, смята Корнелия Нинова, а днес хората са се освободили от страха и са по улиците.

Днес внесохме народният вот на недоверие, похвали се лидерът на БСП. От тук нататък всеки трябвало да се определи на коя страна е.

Дариткова посъветва БСП за корупция да гледа в редиците си

Дариткова посъветва БСП за корупция да гледа в редиците си

Ако БСП са загрижени за корупцията, първо трябвало да започнат от себе си

Протестите са справедливи, категорични са левите, а опитите да бъдат дискредитирани трябва да престанат.

Нинова призова членовете и симпатизантите на столетницата да се включат в протестите. Бойко Борисов оферирал и опозиционни партии за общ план за стабилизация на страната. Така БСП тълкува сутрешния коментар на Борисов за плана за стабилност, който ще бъде начертан утре.

Бойко Борисов чува протестиращите и изпълнява социалните им искания

Бойко Борисов чува протестиращите и изпълнява социалните им искания

Борисов види ли кръв на улицата, веднага си тръгва

БСП няма да участва в такъв план. Няма да правим сговор с мафиотско-олигархичния модел на управление, отсече Нинова. Тази оферта била на един изплашен човек. Изходът бил оставка и умни, и компетентни хора да вземат властта, според нея. Единственото, за което можело да се споразумеят с премиера, е за оставката на кабинета.

Припомняме, първият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" беше внесен на 17 януари 2018 г. с мотив - провалът на правителството с борбата с корупцията.

Гласуването беше на 25 януари и кабинетът "Борисов 3" очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие са нужни минимум 121 депутатски гласа.

Вторият вот на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в Българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама военни пилоти, а трети беше тежко ранен.

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен отново от БСП. Гласуването беше на 29 юни. За събарянето на властта тогава бяха 104 депутати, а 131 запазиха правителството.

През есента на 2018 г. бе внесен третият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов-3" - за "катастрофалното състояние на сектор "Здравеопазване". Дебатът бе на 19 октомври. Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" бе гласуван на 24 октомври 2018 г.

На 29 януари 2020 г. не мина и четвъртият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов-3". Той бе за "Провал в политиката на околната среда и водите". Причините бяха водната криза в Перник и мръсният въздух.