Кабинетът "Борисов 3" очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие са нужни минимум 121 депутатски гласа.

Преди гласуването червените излязоха с декларация. Валери Жаблянов критикува изявлението на председателя на НС Цвета Караянчева след отчета на държавния глава. Социалистите се разграничават от позицията й.

Не можете да изразите такава колективна оценка, подчерта той. Червените отново захапаха отсъствието на премиера Бойко Борисов по време на вота. Това подкопава рейтинга на парламента, подчерта Жаблянов. Неговото отсъствие унижава парламента, смята той.

Цветан Цветанов защити Караянчева. Той посочи, че президентът трябва да е обединител на нацията, а не разединител. Румен Радев не трябвало да противопоставя институциите. Да дадем заслуженото на премиера, призова Цветанов. На вас темата председателство ви е далечна, обърна се към червените. Социалистите трябвало да се извинят на управляващите след изнесените от Делян Добрев срещи на Елена Йончева в КТБ.

Делян Добрев скочи на "кьорфишеците" на Йончева

Делян Добрев скочи на "кьорфишеците" на Йончева

Йончева "гостувала" в КТБ

Припомняме, БСП водеше разговори с ДПС за съвместно внасяне на вота на недоверие с тема корупция, но от движението обявиха, че ще гласуват за вота, без да бъдат негови вносители и със свои доводи

Първоначално от "Воля" също възнамеряваха да участват във внасянето на вота на недоверие, но впоследствие лидерът на партията Веселин Марешки заяви, че "Воля" няма да подкрепи вота. Той обоснова това с липсата на алтернатива. Думите му за вота после повтори и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. На 17 януари БСП сама внесе вота на недовери, които беше на основа провала на правителството с борбата с корупцията.

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

БСП внесе вота на недоверие към Борисов - 3

За провала на правителството с борбата с корупцията

Преди две седмици в парламентарна комисия беше преодоляно и ветото на президента Румен Радев върху новия Закон за борба с корупцията, наложено след няколко месеца спорове между управляващи и опозиция за същината на закона. Темата за корупцията премина и през едно драматично обсъждане на Консултативен съвет по национална сигурност, като съветът се наложи да бъде свикван два пъти. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства в пленарната зала, тъй като замина за Кралство Лихтенщайн, изпълнявайки задълженията към европредседателството ни.