БСП вика премиера Бойко Борисов в парламента. Идеята дойде от Драгомир Стойнев, който настоя и Бойко Борисов да чуе позициите на левицата по първия вот на недоверие към третия кабинет на ГЕРБ.

Парламентарният шеф Цвета Караянчева обясни, че ще уведоми председателя на управляващата партия. Част от министрите са в парламентарна зала - Цецка Цачева, Красимир Каракачанов, Нено Димов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Николай Нанков.
В добро настроение към парламента де присъедини и вицепремиерът Валери Симеонов.

БСП с второ повикване Борисов да се яви

БСП с второ повикване Борисов да се яви

Премиерът следи дебата, но има международни срещи

Според червения депутат Крум Зарков корупцията е най-тежкият проблем за обществото ни. Диагнозата е пределно ясна, диагнозата е корупция, заяви той. Според него кабинетът досега се чудел корупцията явление ли е или престъпление като в същото време не взема ефективни мерки.

Наказани няма, подчерта Зарков и изброи: Корупция има и в пътното строителство, където поръчките се печелели след процент, и при концесиите. От левицата не пропуснаха и аферата НДК и 80-те милиона лева, отишли за строежа на оградата по границата с Турция. Крум Зарков нападна и програмата за саниране, припомни и Хасково гейт. Истината няма значение, според социалиста.

Три протеста посрещнаха депутатите около парламента

Три протеста посрещнаха депутатите около парламента

Пред сградата на Народното събрание се развяха суджуци

Вотът приключи. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в началото на дебатите по вота на недоверие към правителството.

Силата на нашата партия е в лидера Борисов, заявиха от ГЕРБ

Силата на нашата партия е в лидера Борисов, заявиха от ГЕРБ

Лъчезар Иванов към Нинова: Мнозина от БСП се хванаха за вас като осиротели деца

Този вот го правим за българските граждани, да ги освободи от страха, заяви още тя.

Той е на работниците, които няма да си получат заплатите, на работодателя, на собствениците на малки семейни фирми, които няма да получат обществени поръчки, заяви още Нинова.

БСП и ГЕРБ с различни очаквания за дебата за вота

БСП и ГЕРБ с различни очаквания за дебата за вота

Жельо Бойчев вижда корупция, а Десислава Атанасова комична компилация от социологически изследвания

"Това е вотът на хората на прясно замазания блок, който тече", отбеляза лидерът на БСП.

Тя беше категорична, че корупцията е причина за неравенството. "Няма човек, който да не знае, че корупцията е завладяла всичко. Правителството на Борисов я превърна в държавна политика." Тя припомни и как европейски издания, писали за корупцията у нас, били заклеймени.

Каракачанов за дебата: Приказки от 1001 нощ - файда йок
Обновена

Каракачанов за дебата: Приказки от 1001 нощ - файда йок

С подобни дебати някой си вдига рейтинга смята военният министър

Това е изборът как ще гласуват 240 души, обърна се Нинова към депутатите.

Тя попита дали си спомнят как Борисов е управлявал с телефон и "Ало, Ваньо" митниците - днес това ставало със система, която се пробивала. "Така се прави днес, по модерному.", отсече Нинова. По думите й през атакуваната система са изтекли ония 45 млн. които не са стигнали за болниците. Нинова предположи, че към края на годината ще има доклад на Митниците, че не са събрани очакваните акцизи.

БСП изброи герберите - кадри на БКП

БСП изброи герберите - кадри на БКП

Партията майка не ме е хранила заяви Пламен Манушев

Когато ни хулите, че сме антиевропейци имаме три въпроса, обърна се към мнозинството лидерът на БСП. "Коя държава има решение, че някоя ценност може да се замразява временно. Желанието да го замразите за 6 месеца е антиевропейско. Кой европейски лидер ви каза шест месеца да не говорите за корупция?"

По думите й, когато се е срещнала с европейските лидери, никой не им е намекнал, че не трябва да има такъв вот.
"За 6 месеца ще спрат ли кражбите? Съмнявам се", отсече Нинова.

След малко ще чуете вероятно, че БСП няма право да говори за корупция, предупреди Нинова и заяви, че зад тези депутати стоят 1 милион български граждани. Корнелия Нинова увери, че БСП няма да мълчи и припомни, че те са единствената партия, която на свой висш форум е направила анализ на грешките и е приела убийствена критика.

"Обявихме, че ще унищожим паралелната държава и тя се изправи срещу нас", заяви Нинова. По думите й паралелната държава им е предложила моркова.
"Да хапнем и да мълчим. Не е културно да ядем и да говорим. Отказахме. Не се съгласихме да бъдем част от тази паралелна държавата. Заваляха компромати, омаскариха ни. Обърнаха тоягата. Ще издържим и на това", категорична беше Нинова и допълни: "Искаме да сменим 28 годишния модел на управление на държавата". Който краде - свой или чужд, ще лежи в затвора, добави тя.

"Не се предавайте. Рано или късно България ще стане нормална държава. Обещавам ви", завърши Нинова.

Лидерът на Воля се разсърди на Корнелия Нинова. Ще гласувам с третата си част, обяви той в отговор на критиките на соцлидера. Щял да гласува с тази си част, която не е участвала в грабежа. Министърът на правосъдието Цецка Цачева също взе думата. Тя пък атакува Нинова с изявлението й, което приличало на отчет пред партиен конгрес.

Правителството работи, категорична бе Цачева. Никой не отрича, че корупцията е голям проблем, но корупцията е такъв проблем не само у нас, смята правосъдният министър. Освен това усещането на българите за корупцията преди ГЕРБ било по-засилено. Цачева не приема твърдението, че няма воля за противодействие на корупцията, но борбата с нея трябва да се води системно, а не кампанийно.

В предизборната кампания на столетницата пък имало само едно изречение за борба с корупцията. Има воля, правителството може, отсече правосъдният министър. Дайте своя принос, господа от левицата, настоя тя.

Червеният депутат Таско Ерменков също взе думата и посочи, че вече час чака премиерът да дойде в Народното събрание. Страх ли го е, попита той.

Затова и БСП иска почивка до идването на Борисов. Цвета Караянчева даде 15 минути почивка.

Припомняме, вотът на недоверие към правителството беше тема на разговор от страна на опозицията дълго време. От БСП внесоха вота на доверие сами, въпреки че първоначално с ДПС се водиха разговори за съвместен вот.

Темата на вота на недоверие е корупцията. Преди седмица Корнелия Нинова обвини и за корупция в приходните агенции, макар че това беше отречено вчера на извънредно заседание на парламентарните комисии в присъствието на главния прокурор и шефа на ДАНС.

Седмица по-рано пък в парламентарна комисия беше преодоляно и ветото на президента Румен Радев върху новия Закон за борба с корупцията.

Първоначално имаше очаквания "Воля" да подкрепи вота на недоверие, но впоследствие стана ясно, че това няма да се случи. Лидерът на партията Веселин Марешки заяви, че няма да подкрепи вота, защото не вижда алтернатива. В такава посока бяха и думите на почетният председател на ДПС Ахмед Доган.
Стана ясно и че ДПС ще подкрепят вота, но със собствени мотиви.

НС провежда дебатите по вота на недоверие

НС провежда дебатите по вота на недоверие

БСП избра темата да е "Корупция", при гласуването само ДПС ще подкрепи "червените"