Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че мотивите на БСП за вота на недоверие са несериозни. Пред БНТ Караянчева обясни, че вчерашният дебат по вота за недоверие е бил безинтересен, защото мотивите били такива. По думите ѝ самите мотиви на червените не били конкретни, те били базирани на статии и социологически проучвания.

БСП вика Бойко Борисов в пленарна зала
Обновена

БСП вика Бойко Борисов в пленарна зала

Нинова: Отсъствието на Борисов от дебатите е самопризнание за корупция

"Първите няколко изказвания бяха определено по темата, оттам нататък забелязах, че когато колегите тръгнаха да говорят хронологично от началото на прехода, тогава пък колегите от БСП се дразнеха и използваха процедурни хватки", отсече Караянчева и добави, че вчерашният дебат е бил "един типичен дебат, който няма да доведе до никъде".

Според председателят на НС, когато лице има данни за корупция, то не трябва да "развява" този сигнал по медиите, а да подаде сигнал в прокуратурата, където да протече разследване и да се предприемат съответните мерки.

Цветанов призова БСП да подкрепи правителството на Борисов

Цветанов призова БСП да подкрепи правителството на Борисов

Днес държавата има приоритет и това е Европредседателството

Караянчева сподели и че на вчерашното обсъждане на вота за недоверие срещу кабинета "Борисов 3" депутатите започнали да водят личностни дебати, без да говоря за политика, което сваляло рейтинга на институцията. "Вчера нивото падна, защото започна да се говори личностно. Изказването на Томислав Дончев беше много издържано и добронамерено", обясни председателят на законодателния орган и допълни, че е несериозно партия като БСП, "която няма дори в програмата си заложена борба с корупция" и която "не гласува закона за корупцията", да говори за корупция.

Според Караянчева с борбата срещу корупцията трябва да се ангажират не само институциите, но и обществото - "всички гражданин трябва да проявява нетърпимост". Тя каза още, че корупцията е бич, който не се среща само в България, а ГЕРБ никога не са отричали, че корупция няма.

БСП изброи герберите - кадри на БКП

БСП изброи герберите - кадри на БКП

Партията майка не ме е хранила заяви Пламен Манушев

Относно Истанбулската конвенция Караянчева сподели, че дебатът, който се проведе в СУ "Св. Климент Охридски", е показал много различни мнения. Тези, които били твърдо против ратифицирането на документа, заявили, че се притесняват за традиционните ценности на обществото и че тази конвенция няма да донесе до нищо кой знае какво, тъй като са приемани и други подобни конвенции. Защитниците на конвенцията пък споделили, че тя трябва задължително да се приеме, защото тя защитава жените и децата от насилие.

"В този дебат излязоха и много факти, че в България само 18 центъра за приютяване на жени жертви на насилие и България трябва да работи много в тази посока. Чухме мнението на гражданите, сега ще ми бъде интересно да чуя мнението на народните представители в комисиите, на академичната общност", заяви Караянчева и допълни, че дискусиите по този въпрос ще продължат. "Недопустимо е в 21 век да бъдат убивани жени и да има само мъжка и само женска професия", категорична бе тя.

Ликвидират Центъра за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград

Ликвидират Центъра за жени, жертви на домашно насилие в Димитровград

Това е най-големият такъв център у нас