Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля при втория вот на недоверие, внесен от БСП. 

За събарянето на властта бяха 104, 131 запазиха правителството. Вотът е неуспешен, обяви парламентарният шеф. Срещу управлението бяха БСП и ДПС.

За да успее вотът на недоверие и да свали правителството са необходими 121 гласа.

Нинова зове за народно правосъдие
Обновена

Нинова зове за народно правосъдие

Престъпността седи на масата в Министерски съвет

Социалистът Антон Кутев поиска в зала да дойде премиерът Бойко Борисов. Не е нормална тази работа, оплака се той, защото на мястото на част от министрите в зала дойдоха заместниците им. Председателят на НС Цвета Караянчева обеща да се свърже с министър-председателя.

Популизмът е най-голямата заплаха за националната сигурност, заяви Цветан Цветанов на процедурата по отрицателен вот. Държавният департамент ни издигал в оценката си за сигурността. По мнението му смехотворно било червените да искат да събарят властта точно по темата сигурност. БСП не може да е алтернатива, отсече Цветанов.

Вотът на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама пилоти, а трети беше тежко ранен.

БСП предварително обяви, че няма да търси подкрепа от други парламентарни групи. ДПС даде принципна подкрепа, а "Воля" заяви, че очакват да чуят мотивите и аргументите.

Точно час и половина - колкото един футболен мач - продължиха дебатите по втория вот на недоверие към кабинета Борисов 3 на извънредното заседание във вторник. Рекорд за най-кратък дебат постигнаха депутатите, след като нямаше желаещи да се изказват.

Драгомир Стойнев очаква разпад в сектор Сигурност

Драгомир Стойнев очаква разпад в сектор Сигурност

Червеният депутат тълкува мълчанието на управляващите като срам

По време на дебатите изказване направи лидерът на депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, а повечето от депутатите на "Воля" не присъстваха в зала, тъй като бяха заети със запълване на дупки по улиците на Варна. Вчера лидерът на "Воля" Веселин Марешки определи мотивите на БСП като смешни.

Дебатът беше пренесен след това в кулоарите на парламента, където и БСП, и ГЕРБ дадоха трибунки. Социалистите констатираха, че ПГ на ГЕРБ не са защитили правителството и Бойко Борисов. Герберите пък изнесоха цифри, че престъпността в страната се овладява.

Първият вот на недоверие беше внесен от БСП преди 5 месеца и беше мотивиран с провала на правителството с борбата с корупцията. Тогава ДПС, въпреки първоначалната заявка, не участваха отново във внасянето му.

И тогава, както и при настоящия вот, премиерът Бойко Борисов не присъства в пленарна зала както по време на дебатите, така и по време на гласуването.