Винаги съм бил на страната на протестиращите, подкрепяли сме ги, срещали сме се и сме решавали проблемите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментара си преди заседанието на Министерския съвет.

На премиера продължава да му е мъчно - както заяви и миналата седмица - че нацията е разединена и то силно. "Не знам как ще преодолеем следващите месеци", разтревожен е премиерът.

Той посочи, че миналият петък, когато официално бе обявено, че ни приемат в ЕRМII и Банковия съюз митингът не бил контрапротест, а се били събрали хора да поздравят и подкрепят правителството. Не виждам логика да е контрапротест.

"Видя ли кръв на улицата веднага си тръгвам, те го знаят и за това ме провокират с червена боя", отсече Борисов. Сега обаче няма намерение да се поддаде на провокацията, защото страната ни я очакват страшни месеци на икономическа криза - октомври, ноември, декември.

Борисов забрани на Данаил Кирилов да пише във фейсбук

Борисов забрани на Данаил Кирилов да пише във фейсбук

Такива коментари само възпламенявали протестиращите

По думите му България е единствената държава, която счита, че няма коронавирус. Англия и Франция от 1 юли отново въвеждат задължителните маски и отново се връщат мерките. "В България нито някой вярва, нито мисли и изпълнява. Аз съм тревожен от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега, изтъкна Бойко Борисов.

Икономическата криза идва с огромни темпове и то по цял свят. От Америка до Европа - нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, а ще става по-лошо. Не сме спрели увеличението на доходите, нито проектите. С огромни усилия приходните агенции се справят добре, а влизайки в подобна ситуация на финансово-икономическа криза, държавата трябва да бъде консолидирана, настоя Борисов.

Томислав Дончев очаква икономическата криза да ни удари най-силно наесен

Томислав Дончев очаква икономическата криза да ни удари най-силно наесен

Получаваме първите евросредства през октомври

Договорени са повече пари за България от Европейския съвет и просто трябва да ги защитим, увери премиерът. Правителството отчете, че днес ще бъде внесен вотът на недоверие, ще го гледат, но няма да се спират на сценаристите. Утре предстои и коалиционен съвет, анонсира Борисов, на който да се обсъди перспективата. "Ако нямаме план за стабилност, трябва да се договорим какво да правим през останалите месеци.

През уикенда ще се срещне и с европейските лидери. След това ще говорим, посочи Борисов.

Да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейският съвет, настоя Бойко Борисов. 

Според Бойко Борисов протестите имат преди всичко социални искания - "хората протестират за социални придобивки". Заради мерките срещу разпространението на коронавируса, хората не са работили, доходите им са паднали, и "колкото и да се опитваме с новите дизайни, не си е като да работи икономиката", коментира Борисов и обясни, че ако успеят да задържат по този начин финансите на държавата, ще съумеят да завършат годината като последни две.

Борисов обаче е притеснен, че в чужбина виждат дестабилизирана държава, което отблъсква инвеститорите.

От присъединяването на България в чакалнята на еврозоната премиерът Бойко Борисов не е чул критиците си и да "мъцнат". Иначе от сутрин до вечер критикували правителството, че го било страх и нямало да влезем. Изпълнихме мечтата на хиляди финансисти, а сега критиците една думичка на казват, всъщност доволен е министър-председателят. Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури на една парламентарна държава, настоя Борисов и заръча гражданите и полицаите взаимно да се пазят.

"Протестирайте, чуваме ви, мислим и предлагаме варианти за социално подпомагане във всяка една сфера, но това моля да се случва спокойно", помоли Борисов и отново предупреди, че предстоят много тежки месеци.

Той недоумява защо се е случила тази атака към бившия Партиен дом. Народът определя кой, как и кога да управлява. Ние сме побеждавали досега в честни избори, спазваме Конституцията и демокрацията, отбеляза премиерът. Борисов е разочарован от всичко това, а и отдавна знае какво могат Румен Петков, Мая Манолова и останалите, които вижда на протеста. Премиерът искрено се притеснява за полицаите обаче, които са на протеста. А и за невинно битите хора.

Не упреквайте хората, които протестират със социални искания, настоя Борисов пред министрите си.

"Желанието на хората за оставка на правителството няма да им подобри положението, но мога договор да сключа с тях, че ноември, декември и януари могат да бъдат в по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме успели да прокараме държавата през иглените уши на финансовата криза", категоричен бе премиерът.

Според него, ако има друго правителство всички щели да говорят къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца до изборите - работим активно и за машинното гласуване.

Някои не иска да има машинно гласуване, защото при едни предсрочни избори няма да има машинно гласуване, посочи Борисов. "Маски не можеше да докараме заради коронавируса и за това се забави процедурата и с машините.

"Коронавирусът не е минал, пазете се", посъветва Бойко Борисов и допълни в заключение, че всичко е в ръцете на всеки един индивидуален човек.