"Никакви прегрупирания в кабинета не могат да спасят държавността". Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив. 

"Младите хора ни върнаха надеждата, защото вече не търпят мизерията и корупцията. Те искат да изгонят мафията от властта и прокуратурата. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото", подчерта той.

Властта удържа мандата с ремонт
Обновена

Властта удържа мандата с ремонт

Коалицията се запазва, вотът на недоверие нямало да мине

Според него страхът от възмездието и пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем. "Той обаче е безвъзвратно закъснял, защото българите вече са на улицата", посочи Радев.

"Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Естественият изход е оставка - никакви прегрупирания вътре в кабинета не мога да спрат тази оставка", категоричен бе той.

По думите му България трябва да е страна на достойни европейски граждани. Достойни европейски граждани не могат да търпят това, което се случва, отбеляза Радев. 

Процесът е тръгнал, искат - не искат ще се стигне до там, заяви президентът на въпрос смята ли, че ще има действително оставки.

На въпрос дали има готовност да състави служебно правителство, държавният глава не пожела да коментира, но отсече: "Аз съм готов за всичко."

Румен Радев призова да не се делим

Румен Радев призова да не се делим

Кабинетът и главният прокурор се опитвали да оцелеят с интриги

По думите на Румен Радев, протестът не е социален, не може да се нарече и политически, а е морален. "Той е за морала в управлението, в политиката, за начина на управление на държавата", заяви президентът. 

Президентът посочи, че естественият изход на правителството е оставката му и никакви политически схеми и машинации няма да го спасят. "Докато чекмеджетата са пълни и се пазят с пистолети, докато се пушат пури заедно по късни доби, няма как да стане. Никакви прегрупирания не могат да върнат доверието, когато няма морал в едно управление", категоричен беше Румен Радев.

Той отбеляза, че вече от всички се вижда, че главният прокурор е имал "множество възможности и то с железни улики да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата й олигархия, но вместо това той избра да ги брани". Главният прокурор не се ползва с уважението на адвокатите и на съдиите, той не се ползва и с уважението на честните и почтени прокурори, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за служебното правителство с премиер Огнян Герджиков президентът посочи, че не познава нито "Шиши", нито Доган, нито Божков. "Друг е давал - в случая министър-председателят Борисов, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на "Шиши". Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето правителство. Така че, който е имал вземане даване с целия този кръг сега ще трябва да си носи последствията", заяви Румен Радев и посочи, че именно затова хората протестират.

Президентът заяви, че протестът на гражданите е единственият начин "да си върнем държавата и достойнството". Не може безнаказано да ни заблуждават, да ни лъжат, да ни манипулират и да ни крадат.

Припомняме, че вчера в свое изявление пред народа държавният глава призова да не се делим. 

По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че коалицията запазва своята стабилност и ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата ѝ.

Вчера премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов. 

По-рано през вчерашния ден БСП пък внесе 5-тия си вот на недоверие срещу правителството на тема корупция. 

Междувременно продължават и протестите в страната с искане за оставката на правителството и главния прокурор. Иван Гешев обаче бе категоричен, че няма да подава оставка

С 5-тия вот на недоверие БСП показва пипалата на паралелната държава

С 5-тия вот на недоверие БСП показва пипалата на паралелната държава

Нинова доволна, че хората вече не ги е страх