Категорично няма да подам оставка. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Сливен, съобщава Нова телевизия. Той пристигна в града заради поредната спецакция на прокуратурата срещу битовата престъпност.

Обвинител номер 1 подчерта, че работи за хората и продължава борбата с мафията и битовата престъпност.

По негови думи, ако е харесван, това означава, че не си върши работата.

Не смятам, че трябва да си подавам оставката за това, че си върша работата и че в момента има към 20% спад на битовата престъпност, за това, че в България вече няма недосегаеми, заяви Гешев.

Ние нямаме война с никоя българска институция, войната на прокуратурата е с престъпността, подчерта той.

Относно изявленията на президента Гешев припомни, че Пленумът на Висшия съдебен съвет, Прокурорската колегия и прокурори от цялата страна са изразили ясно становище за необходимостта от нормализиране на отношенията между институциите. "Уважавам българските институции, а това, дали други атакуват институцията прокуратура на Република България, е проблем на тези, които го правят. Както е казано, който сее вятър ще пожъне буря. Дали някой политик атакува прокуратурата, за мен това е чест, че политици атакуват прокуратурата.

"Вместо да се обединим, ние се разединяваме и се борим не за себе си, а в името на една шепа олигарси и политическа мафия, които искат да продължават да крадат, както през изминалите 30 години. Това няма да стане", отсече главният прокурор.

Според Гешев държавата е абдикирала от малцинствените групи, които продължават да са необразовани и да извършват престъпления.

Припомняме, оставката на главния прокурор беше поискана от президента Румен Радев и БСП. От Спецпрокуратурата и районните прокуратура в цялата страна излязоха с декларации в защита на Гешев.

Спецпрокурорите защитиха Гешев и независимата съдебна власт
Обновена

Спецпрокурорите защитиха Гешев и независимата съдебна власт

Радев погазвал принципа за независимост на съдебната власт