Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Това заявяват прокурорите от Специализирана прокуратура в свое официално становище.

Те напомнят, че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите,юридическите лица и държавата и при осъществяване на функциите си всички спецпрокурори се ръководят само от закона и вътрешното си убеждение.

По тази причина те се противопоставят на изявленията от страна на политически лица,които отправят внушения за неправомерни действия на магистрати при изпълнение на служебните им задължения.

В декларацията се посочва, че спецпрокурорите категорично се противопоставят на искането на президента за оставка на главния прокурор,тъй като според тях това е в разрез с основните конституционни разпоредби за независимост на изпълнителната и съдебната власт.

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи

Те напомнят, че президентът е висш орган и символ на държавността и една от трите му основни функции е арбитражната, чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта.Той може да отправя и призиви към нацията или парламента.

"Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции.Това е така, тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи", посочва се в позицията.

Допълва се и че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право" съгласно действащите в страната закони. Всички магистрати разполагат с т.нар. "функционална независимост", която е последица от конституционното разделение на властите. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона, подчертава се в декларацията и се допълва, че магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките и независимост при извършване на служебните действия. Прокурорът е политически неутрален и взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно разследване.

Гешев обвини Радев, че оказва натиск върху прокуратурата

Гешев обвини Радев, че оказва натиск върху прокуратурата

По думите му политикът Радев се е наредил до олигарсите на Прехода

"Извършвайки действия по разследването в служебни помещения, находящи се в сградата на президентството, магистратите от Специализираната прокуратура са се водили единствено и само от закона, следвайки единствено и само осигуряване на обективно, всестранно и пълно разследване по образувано досъдебно производство", заявява се в становището.

Спецпрокурорите са категорични, че изявлението президента е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, който грубо погазва основен принцип на правовата държава - независимост на съдебната власт.

Магистратите от Специализирана прокуратура изтъкват, че спазват законите и Конституцията. У тях обаче оставало съмнението, че с призива си "да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът е пристъпил положената клетва.

С декларации срещу исканата оставка на главния прокурор излязоха и някои от районните прокуратури в страната. До момента свои становища по въпроса са представили Апелативна прокуратура - София, прокуратурите в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Бургас. Повече от позициите са изпратени както до медиите, така и до Народното събрание, политически партии и посолства на страни членки на ЕС у нас.

Гешев: Президентът се е объркал, мафията е в политиката

Гешев: Президентът се е объркал, мафията е в политиката

Очаквайте всичко от нас