Президентът Румен Радев смята, че протестът е общонационален. Хора от всички възрасти били на площада. Младото поколение на България ни изпълва с гордост и ни върна надеждата в бъдещето, каза Радев в изявление до нацията. Огромен исторически капитал вижда президентът с мобилизацията на хората. Този капитал не принадлежи на никой лидер или партия, а на всички нас, по думите му.

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус анти-мафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона.

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Това заяви държавният глава пред посланици от ЕС

Българите днес отстоявали своето бъдеще. Магията се храни от страха и апатията, предупреди държавният глава.

Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете на хората от протеста, по думите му. Радев не приема твърденията, че протестиращите са платени и са тинята на обществото. В това той вижда как задкулисието сее разкол.

Хората имали смелостта да бъдат актьори, а не зрители на собствения си живот. Длъжни сме да бъдем мъдри и единни, изтъкна президентът. Никога народът ни не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Да върне истината в медиите, за които плаща с данъците си.

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи

Кабинетът и главният прокурор се опитвали да оцелеят с интриги, по мнението му, а отказът да чуят гласа на България, само удължават кризата. Доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите. "Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния поркурор и честни избори", отсече Румен Радев.

Той отново каза, че промяната миналата през оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Държавният глава настоя за мирни протести. Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта, категоричен бе той.

Плевнелиев: Радев няма кауза и търси войната

Плевнелиев: Радев няма кауза и търси войната

Мандатът му ще остане като първият изяцяло провален мандат на президент у нас