Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управление на държавата до завършването на мандата й. Новината съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседание на Коалиционния съвет.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посочи, че вотът на недоверие на БСП няма да мине, но промени ще има.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обеща, че ще направи огромен ремонт на кабинета.

Той отчете добрата работа на тримата министри, на които поиска снощи оставките - на финансовия министър Владислав Горанов, на вътрешния министър Младен Маринов и на икономическия министър Емил Караниколов.

Най-гротесното нещо от БСП е да иска вот на недоверие в момента. Предстоят много тежки месеци и България е единствената държава, която отрече пандемията, посочи Борисов.

По думите му не са само нашите доктори светци, а в другите държави върнали старите си мерки. Като гледам лицата на протестите, познавам ги всичките и не си представям държавата да съществува, изтъкна Борисова.

Според него не е по силата на една партия или коалиция да преведе държавата през кризата.

Кой на площада е по-опитен от нас, запита Борисов.

Борисов свиква Съвета на управляващата коалиция

Борисов свиква Съвета на управляващата коалиция

Ще се търси глас за стабилизиращ план

Припомняме, днес се очаква Борисов да получи оставките на тримата министри - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, който е и от квотата на патриотите. Причината - ГЕРБ иска партията да се разграничи от внушенията, че въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Промените в правителството Борисов 3 започнаха още през октомври 2017 г. с оставката на здравния министър Николай Петров, заменен от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев.

Последваха три оставки на куп, мотивирани с поемане на политическа отговорност за катастрофата от 25 август 2018 г. на автобуса пътя Своге-София, в която загинаха над 25 души. От правителството тогава си отидоха министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев, заменени съответно от Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

На 21 ноември 2018 г оставка подаде и вицепремиерът и коалиционен партньор Валери Симеонов, заменен от Марияна Николова.

Пролетта на 2019 година Апартаментгейт провокира оставката на министъра на правосъдието Цецка Цачева, заменена с Данаил Кирилов, а малко по-късно и земеделският министър Румен Порожанов си отива, заменен от Десислава Танева.

Борисов поиска 3 оставки - на Горанов, Маринов и Караниколов
Обновена

Борисов поиска 3 оставки - на Горанов, Маринов и Караниколов

И тримата са декларирали своята готовност, подават оставките си още утре

Най-изненадващата оставка в третото правителство на Борисов бе тази на социалния министър Бисер Петков, който всъщност в рамките на мандата я подава два пъти. В стола, начело на МТСП седна до тогава зам.-образователния министър Деница Сачева.

В първия месец на тази година от правителството си отиде и екоминистърът Нено Димов, като той си подаде оставката от ареста, с повдигнато обвинение за източването на язовир "Студена" и водната крива в Перник. Неговото място бе попълнено от депутата от ОП Емил Димитров, известен с прякора си Ревизоро.

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри
Обновена

Няколко варианта на изход от политическата ситуация обсъдил Борисов с министри

На срещата присъствал и кметът на Варна Иван Портних