Три варианта за излизане от ситуацията с антиправителствените протести са били обсъдени на среща при премиера Бойко Борисов с ключови министри от кабинета "Борисов-3" и кмета на Варна Иван Портних, съобщи БНР, позовавайки се на източници от ръководството на ГЕРБ.

Първият вариант е подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Според мнозинството от присъстващите този вариант е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица. Тогава депутатите от мнозинството може да гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Бойко Борисов чува протестиращите и изпълнява социалните им искания

Бойко Борисов чува протестиращите и изпълнява социалните им искания

Борисов види ли кръв на улицата, веднага си тръгва

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера, без да уточняват кой от вицепремиерите. При третия вариант има риск ситуацията да остане нестабилна.

По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии - ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

По информация на БиТиВи са обсъдени четири варианта. Четвъртият вариант е след като преодолее петия вот на недоверие, Борисов сам да поиска вот на доверие, а ГЕРБ да гласува "въздържал се" или "против" като не е разигран изход от тази ситуация.

Президентът завърта рулетката с мандатите и ГЕРБ връща своя, като настоява той да бъде даден на БСП с призив Корнелия Нинова да каже с кого ще управлява, казали от ГЕРБ.

Д-р Николай Михайлов: С действията си Гешев застраши кариерата на Борисов

Д-р Николай Михайлов: С действията си Гешев застраши кариерата на Борисов

Протестите са в процес на компрометиране отвътре

Припомняме, на 11 юли президентът Румен Радев поиска оставка на правителството "Борисов-3" и на главния прокурор. Това стана след като на 9 юли тежко въоръжени полицаи и прокурори влязоха в президентството, за да търсят документи.

При акцията бяха арестувани четирима за секретни документи в касата на президентството. Сред тях са съветникът на президента Румен Радев - Илия Милушев и М.К. -бивш служител на ДАНС. Не е ясно дали някой ще понесе отговорност заради разкриването на инициали и имена на арестуваните по време на разследването.

Акцията на прокуратурата идва след извънредното изявление на държавния глава ден по-рано, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

На следващия ден от ГЕРБ и от държавния глава призоваха да бъде уволнен председателят на НСО.

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Радев: Натрупаните обществени проблеми изискват нов модел на управление

Това заяви държавният глава пред посланици от ЕС