Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация, съобщи БГНЕС. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа.

Колите са спрени точно срещу сградата на Министерския съвет. На място пристигна и бус на "Бюро по защита" към прокуратурата.

Малко по-късно от президентската институция потвърдиха, че в 9.00 часа представители на прокуратурата, на Министерството на вътрешните работи, на Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция.

От администрацията на държавния глава посочват, че прокуратурата дължи информация за действията си на обществото.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев заяви в Габрово, че не е запознат с подробности по акцията, но тя се провежда с разрешение на военно-окръжния съд и на специализирания съд.

Претърсват се два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента.

Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

На въпрос цялата информация не би ли могла да бъде изисквана по каналия ред, Гешев заяви: "След като извършват претърсване, документите не могат да бъдат изисквани по каналния ред."

Гешев разкри подробности по другото производство: Става въпрос за съветник на президента, който предоставя доброволно материали с гриф секретно, но твърди, че си ги е намерил в касата.

"Редно би било разследващите да видят какво има в тази каза", по думите на Гешев, като определи действията на колегите от Военно-окръжна прокуратурата за напълно логични и реторично призова журналистите да се съгласят с тезата.

Към 12 ч. от президенството изнесоха черен найлонов плик с документи. 

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че затворите били са пълни със социално слаби, а богатите били с чувство, че могат да си позволят всичко и няма да има никакъв проблем. "Това време свърши. Тези хора или ще се научат да спазват законите, или ще си носят последствията. Съдът решава дали някой е виновен или не, прокуратурата ще свърши своята работа", каза Гешев.

Кой решава кого да охранява НСО?

Кой решава кого да охранява НСО?

Противоположни тези от депутата Димитър Лазаров и бивш служител на НСО

Акцията на прокуратурата идва след вчерашното извънредно изявление на държавния глава, в което той призова Националната служба за охрана (НСО) да спре да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски, като и посочи, че пряко отговорен за решенията кой да бъде охраняват е изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов.

Повод за изявлението му беше инцидент, при който бившият правосъден министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде на плаж Ресенец, където е лятната резиденция на Доган, но беше изблъскан от охранители, които не се легитимираха.

Към 16 ч. разследващите изнесоха кашон с документи и изведоха Пламен Узунов от президентството

Охранителите си позволиха да хвърлят и националния трибагреник, който Иванов заби на плажа - изключителна държавна собственост, според Конституцията, чл. 18, ал.1. От НСО първоначално отказаха да признаят, че тези гардове са техни, но след това президентът Румен Радев заяви, че охраната там е на НСО, но поясни, че той няма контрол върху НСО. Това е станало със законодателството от 2015 година, с което за службата се отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

Секретарят на президента Румен Радев - Пламен Узунов бе замесен в разкритията, които бяха направени от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков. Разследването се води за търговия с влияние. 

Днес стана ясно и че самият Пламен Бобоков е арестуван. Неговият брат Атанас Бобоков е в ареста по раследването за незаконен внос и загробване на боклук.

Арестуваха Бобоков и Узунов
Обновена

Арестуваха Бобоков и Узунов

Двамата се разследват за търговия с влияние