Каква е процедурата по утвърждаване охраняваните лица от НСО. В сутрешния блок на БиТиВи коренно противоположни мнения изказаха депутатът и председател на Парламентарната комисия за контрол над службите Димитър Лазаров и бившият служител на НСО Николай Марков

НСО е служба към президента и той утвърждава основните звена в нея и числения състав, заяви депутатът Димитър Лазаров. По думите му това е регламентирано в Закона за НСО, а кой да се охранява зависи единствено от началника на службата, който пък се назначава от държавния глава. Еднолично президентът назначава началник на службата и негов заместник, твърдо заяви депутатът и се противопостави на думите на президента Радев от вчерашното му изявление, ако ще му приписват отговорност, да му върнат правомощия.

НСО е остатък от тоталитарния режим, според Искрен Веселинов

НСО е остатък от тоталитарния режим, според Искрен Веселинов

Много фактори клатят властта

По думите на Лазаров до 2015 г. е нямало закон, така че не може да се отнема нещо, което не е съществували: "Нямаше закони за службите - нито за Държавна агенция разузнаване, нито за Националната служба за охрана, нито за Военна охрана. Имаше едни постановления."

Депутатът заяви, че в Закона е записано, че началникът на службата по своя инициатива или по искане на президента го информира по поставените задачи, както и прави ежегоден доклад на президента за дейността на службата.

"Какви още правомощия иска президентът", попита Димитър Лазаров.

Ген. Станчев иска промяна в правилника за прилагане на Закона за НСО

Ген. Станчев иска промяна в правилника за прилагане на Закона за НСО

Тезата, че НСО е беззаконна, показвала откровено невежество

Лазаров обясни, че освен премиерът, президентът и председателят на Народното събрание, НСО може да охранява чужди представители със същия ранг. При непосредствена опасност могат да охраняват депутати, членове на семействата на държавния глава, премиера и на председателя на НС - по преценка на една комисия. Депутатът обясни, че тази комисия се ръководи от началника на НСО, който е назначен от президента. Лазаров отхвърли думите на държавния глава Румен Радев, че охраната на Доган и Пеевски зависи от изпълнителната власт и от премиера Бойко Борисов. Депутатът не знае кой е поискал охраната на Ахмед Доган, но според него решението е на началника на НСО. Лазаров пък припомни също, че откакто Румен Радев е президент, има трима началници на НСО.

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Не са съобразени с изискванията на правовата държава, а и не са съгласувани с други законови изисквания

Бившият служител на НСО Николай Марков изказа точно обратната теза - в крайна сметка протоколът от тричленната комисия се утвърждава от премиера. Ако е имало някой против от тримата представители - НСО, МВР или ДАНС - това се записва в протокола, като се прилага и аргументативна част. Протоколът отива обаче при премиера. Също така самата комисия може да се свика от всеки един от тримата членове.

Николай Марков отрече и друго твърдение на Димитър Лазаров - за начина на назначаване на шефа на НСО. По думите му процедурата е съгласувателна с Министерски съвет, а не еднолична.

"Има закон, според който Министерски съвет осъществява националната сигурност. По Конституция президентът няма компетентност по осигуряване на националната сигурност. Той не носи отговорност по този смисъл. Крайната отговорност за решението на Комисията е на премиера, а не на комисията. Мотивационната част на Комисията отива при премиера. Папката отива при премиера", заяви Николай Марков.

Янков заподозря ГЕРБ, че си връщат на Цветанов с паралелното НСО

Янков заподозря ГЕРБ, че си връщат на Цветанов с паралелното НСО

Ветото не мина