Социалистите искат ветото на президента върху закона за МВР да бъде подкрепено.

Иван Иванов от БСП не иска да се вменяват на МВР функции, които принадлежат на други структури.

Дублират се функции на НСО с нова структура, която се създава в силовото ведомство. Съпартиецът му Филип Попов посочи, че вече имаме подобен случай на дублиращи функции между ДАТО и дирекцията за подслушване в ДАНС.

Червеният депутат вижда неуважение към НСО със създаване на подобно звено в МВР. За левите МВР трябва да бъде съсредоточено върху опазването на обществения ред и другите престъпления.

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Не са съобразени с изискванията на правовата държава, а и не са съгласувани с други законови изисквания

За Красимир Янков проблемът е във взаимодействието между отделните служби. Той припомни, че през 2015 година е приет Закона за НСО на Цветан Цветанов. Социалистът недоумява дали герберите сега не подкрепят тогавашните предложения на Цветан Цветанов. Той иска всички проблеми в сферата да се анализират детайлно и да се постигне политически консенсус.

Службите трябвало да имат сигурността в работата си, гарантирана от стабилно законодателство. Това, което предлагате е несвършена работа, посочи Янков. Ако има недоверие към работата на НСО е друг въпрос, по думите му, като посочи, че тук не ставало въпрос за спалнята, за шкафчетата.

Павел Шопов поиска разформироване на НСО.

Според Искрен Веселинов НСО може да работи като дирекция в МВР. ГЕРБ не искат да се закрива НСО. Службата била елемент на държавността ни от Фердинанд до момента, според Маноил Манев.

Ветото очаквано не мина. 

Вътрешна комисия отхвърли ветото на президента върху закона за МВР

Вътрешна комисия отхвърли ветото на президента върху закона за МВР

Това стана с 10 глава "за" и само 1 "против"