С 10 гласа "за" и само 1 "против" депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху закона за МВР и повторно одобриха оспорените от държавния глава текстове, предаде БГНЕС.

Припомняме, че президентът Румен Радев върна за ново обсъждане част от текстовете, изразявайки несъгласие с разпоредби, които според него дублират охраната, осъществявана по закона за НСО. Според него идеята МВР също да охранява лица създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

За да изложи президентските мотиви в заседанието на комисията участваше Иванка Иванова, съветник по правните въпроси. Тя изрази безрезервно съгласие на Радев с общото усилие на законопроекта да бъде подобрена ефективността на правоохранителните органи, но оспори правна уредба за охраната на лица, изтъквайки отново аргумента за риск от дублиране на функции.

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Радев върна с вето промените в Закона за МВР

Не са съобразени с изискванията на правовата държава, а и не са съгласувани с други законови изисквания

Поради служебен ангажимент извън страната от заседанието отсъстваше вътрешният министър Младен Маринов, но заместникът му Милко Бернер изрази пред депутатите подкрепа за промените в закона.

"Охраната ще се осъществява не попринцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител", изтъкна той пред депутатите.

"МВР и сега извършва подобни действия. Съвсем наскоро мина европредседателството. Кой извърши охраната на лицата там, включително и на външни - МВР", подкрепи депутатът от ГЕРБ и ръководител на вътрешното ведомство Валентин Радев.

"Ние считаме, че това е правилно и има достатъчно яснота", допълни още той.

Румен Радев проведе среща с ръководителите на службите

Румен Радев проведе среща с ръководителите на службите

Обсъдиха състоянието на националната сигурност във вътрешен и международен план

Припомняме, че по-рано днес президентът проведе среща с ръководителите на службите. 

На 22 юни Радев върна с вето промените в закона за МВР.