Участвалите вчера в инцидента с Христо Иванов край резиденция "Росенец" гардове са служители на НСО. Това стана ясно от извънредно изявление на президента Румен Радев по този повод. Именно на подчинение на държавния глава е НСО. Оказва се обаче, че законодателството от 2015 година за службата отменя реалния контрол върху нея от страна на държавния глава.

От премиера, чрез "подопечните му" ДАНС и МВР, зависело дори и в законодателството да се определи кои лица ще се охраняват от държавните гардове. Комисия в състав шефът на НСО, главният секретар на МВР и шефът на ДАНС определяля необходимостта дадени лица да се пазят от държавни гардове.

Господин Пеевски и господин Доган не трябва да се охраняват от НСО, каза мнението си Румен Радев и подчерта, че е повдигнал въпроса още миналата година. На съвещание тогава главсекът и шефът на ДАНС били потвърдили заплахата, а НСО изпълнявала.

Тече вътрешна проверка в НСО на случката с Христо Иванов, стана ясно още от изявлението на Румен Радев. Днес той е провел среща с шефа на НСО, а още утре генерал Станчев ще събере отново комисията да се преразгледа необходимостта от охрана от НСО на Доган и Пеевски.

НСО уклончиво - пристанище Росенец не е наш обект

НСО уклончиво - пристанище Росенец не е наш обект

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подава жалба в РПУ Бургас

Парламентарната комисия за спецслужбите да си върши работата и да контролира работата на службата, призова държавният глава.

България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани, отсече държавният глава. Според него законите и правата продължават да се погазват, а публично се нарушават основни конституционни права на гражданите, а това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. Затова, по думите му, е критично важно институциите да кажат истината.

Според държавния глава е редно правителството, прокуратурата и местната власт да разгледат обектите в парк "Росенец" и при отклонение от законите да се вземат мерки. "Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощията по закон", отсече държавният глава.

Христо Иванов се връща на Росенец, за да си иска трибагреника

Христо Иванов се връща на Росенец, за да си иска трибагреника

Това е български бряг, това е държавна собственост и ние пожелахме да го посетим