"Случващото се е кавър версия на протестите от 2013-а, доколкото е взрив на опит да се инсталира на ключова позиция чудовищна фигура. Сега станахме свидетели на една рейдърска акция на прокуратурата в президентството".

Премиерът Бойко Борисов сега е застрашен политически заради това, което "произведе" главният прокурор Иван Гешев.

Това заяви пред БНР д-р Николай Михайлов - психиатър и богослов в коментар за протестите от последните дни, които бяха предизвикани от безпрецедентна акция на прокуратурата в президентството.

СДВР има данни за организирани провокации на протестите

СДВР има данни за организирани провокации на протестите

Увериха, че от страна полицаите няма да има провокации, насилие и агресия

Припомняме, през 2013 г. имаше два типа протести - първите бяха в края на януари 2013 г. срещу монополите. В тях се включиха хора от над тридесет града в България. Те бяха белязани със серия самозапалвания. След насилие между полицаи и протестиращите на 19 февруари 2013 в София вторият кабинет "Борисов" подаде оставка. Символ на тези протести бе смъртта на Пламен Горанов във Варна.

След това имаше масивен протест на Орлов мост в защита на природата на България. Най-запомнящи се бяха 405 дневните протести срещу кабинета "Орешарски", които започнаха часове след като на 14 юни 2013 г. народното събрание избра депутатът Делян Пеевски от ДПС за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност".

В резултат на ежедневните протести на 23 юли 2014 г. премиерът Пламен Орешарски депозира оставката на правителството си. В тези масови и продължителни протести се включваха при идването си в родината и българи, които от години живеят в чужбина. Знакова реплика от тези протести е изразът "Интернет лумпени", изказана от червения депутат Христо Монов пред репортер на една от най-гледаните тогава кабелни телевизии - "Канал 3". Тази реплика предизвика няколко стотин хиляди души да излязат на протестите и събуди множество иронични плакати.

Малко вероятно протестите да станат огнище на COVID-19, според Чорбанов

Малко вероятно протестите да станат огнище на COVID-19, според Чорбанов

Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19

Д-р Михайлов определи като безпрецедентен акт на посегателство срещу този, който олицетворява нацията, "нахлуването на въоръжени да зъби" представители на прокуратурата, за да обикалят около президента, търсейки негови подчинени за документални престъпления.

"Това е нещо юридически и политически невменяемо. И понеже има една поредица от невменяеми актове, заедно с компромати, които нахлуха през образите от телевизионните новини, свързани с премиера - чекмеджето му и неговият револвер - стана ясно, че този политически образ, който наследихме в резултат на 30 години преход, става пределно отвратителен и напълно нетърпим. Това роди този взрив на осъзнаване, че така повече не може", заяви д-р Михайлов.

Манолова: Отговорността за едно еднолично управление е лична

Манолова: Отговорността за едно еднолично управление е лична

Борисов разбирал, че се сгромолясва и умирал от страх

Спорид психиатъра, българите имат много остра интуиция за "безобразие на образите" - така е било с Делян Пеевски през 2013-а година, така е и сега с тези "антропологически близнаци" Бойко Борисов и Иван Гешев. Според него те са свързани и характеристиките на човешкия тип, и по логиката, че си разпределят услуги. Това е предизвикало хората да излязат на улицата въпреки ограниченията срещу заразата с коронавирус.

Според д-р Михайлов по-нетърпимият феномен е този на главния прокурор (Иван Гешев - б.р.), защото той се е утвърдил като "гарант за невъзможното право в България".

Д-р Михайлов заяви, че "безобразието на обстановката в България " е, че бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков е "праведник", който атакува "грешника" Гешев. 

Публикуваха четири СРС-та на Васил Божков

Публикуваха четири СРС-та на Васил Божков

Разговори за протестите, за бъдещи политически проекти

"Това взривява съзнанието и допринася за нетърпимостта на ситуацията. Нямам съмнение, че Божков се занимава сега с усилване на протеста. Че тези хора, които правят опит за атакуване на полицията и за запалване на факли - вероятно са платени от него", каза психиатърът като поясни, че не е наясно с технологията.

"Проблемът на ръководителите на протеста и на протестиращите, че те са в процес на компрометиране отвътре. Това, което прави Божков, е добре дошло за Гешев. Това прави цялата картина абсурдна", допълни психиатърът Николай Михайлов.