Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници. Това каза ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов в ефира на БАН.

По думите му колкото повече тестове се правят, толкова повече положителни проби ще има. Според него има реципрочност между двете неща.

По-големият брой тестове дава една по-добра картина за ситуацията, но тя не е по-различна от тази през месец април, каза още Чорбанов.

Според него няма данни за пренасяне на вируса от деца към възрастни, а напротив - той се предава обратно, тъй като децата са по-слаби. Възрастните заразяват децата, а те пък са изключително слаби вирусоносители, посочи той.

По думите му вирусът се предава основно в затворени пространства и то на хора, които имат чест контакт, а не на случаен принцип.

Вероятността да се получи ново огнище заради протестите в страната е малка, заяви той.

Същевременно, обаче, преди два дни шефът на "Пирогов" заяви, че прогнозира ръст на заразените с COVID-19 след протеститеПрогнозата на проф. Балтов е, че след масовите митинги и протести от последните дни допълнително ще се натовари здравната система на София. Това от своя страна ще увеличи броя на заетите легла с болни от коронавирус за сметка на пациенти, които се налага да постъпят с други заболявания.