Протести срещу високите сметки за ток и парно заляха днес цялата страна, съобщават БНР и БТА.

Припомняме, между 2 и 3 хиляди протестиращи окупираха министерството на икономиката в София.

Над 3 хиляди души участват в протестното шествие срещу високите сметки за ток в Благоевград, което тръгна от офисите на ЧЕЗ, премина през полицията, където по-рано за няколко часа бе задържана организаторката на протеста в Благоевград, и през центъра на града и отново спря пред офисите на ЧЕЗ. Митингът ще завърши с подписка да бъде проведен национален референдум за преразглеждане на договора с електроразпределителното дружество.

Над 2000 пловдивчани се включиха в протеста срещу високите сметки на електроразпределителните дружества. Протестният митинг се проведе пред централа на EVN в Пловдив. Преди това с развети знамена и скандирания "Мафия" хората преминаха в шествие по централната пешеходна зона. По време на шествието се чуха възгласи от страна на протестиращите за национализация на енергоразпределителните дружества, за търсене на отговорност от монополистите в сектора и за премахване на задължителното изкупуване на зелена енергия.
Повечето от хората, участващи в протеста, споделиха, че са решили да се включат защото са получили двойни, а някои и тройни сметки, в сравнение с предишните месеци.

Във Варна стотици хора излязоха на протест пред сградата на общината срещу завишените сметки за ток от местното електроразпределително дружество. Те поискаха държавата да си върне собствеността върху дружествата. Хората недоумяват как, след като имат едно и също потребление, сметките им са двойни. Сред протестиращите имаше лекари, учители и писатели.

Междувременно няколко варненци са арестувани, след като започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца на сградата на централата на енергоразпределителната компания бяха счупени.

Стотина бургазлии се събраха в знак на протест пред сградата на EVN в града. Хората са недоволни от високите си сметки за електроенергия през януари. Протестът приключи с приемане на декларация с исканията на гражданите, която ще бъде изпратена в енергийното министерство.

В Русе в протеста се включиха около стотина души пред сградата на електроразпределителното дружество "Енерго-Про" в Русе. Издигнат беше и плакат с надпис "Енерго-Про". Вън. Протестиращите се обявиха срещу чуждестранните частни компании, които продават български ток, и скандираха "Паразити".

Клиенти на "Енерго-Про" хвърляха стотинки пред сградата на компанията в Добрич в знак на протест срещу високите сметки за ток. Шествието премина през центъра на града с лозунга "Време е за национализация - време е да изхвърлим боклука".

В Кюстендил на централния площад "Велбъжд" се събраха около 200 души. Над 800 подписа са събрани в подписка срещу монопола на ЧЕЗ в Кюстендил през последните пет дни на протести.

Около 500 души участваха в протестно шествие в Дупница от офиса на ЧЕЗ в града до централния прощад "Свобода". Недоволните протестират срещу отнемането на основното им право, гарантирано от демокрацията - правото на избор. Протестиращите посочиха, че е безумие да се товарят сметките с повече от 100 процента за обслужващи дейности - достъп, пренос, недоказан консумиран процент "зелена енергия".

Рехав протест в Шумен срещу високите декемврийски сметки за ток. Едва стотина души се събраха пред сградата на Енерго-про, за да изразят несъгласието си от нереалните суми. Според протестиращите енергийното дружество подава към абонатите ток с променливо напрежение и така манипулира данните на електромерите.

Във Велико Търново над 200 души протестираха срещу високите сметки за ток.

Исканията на протестиращите са: национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; Търсене на отговорност на подписалите ги лица; Електроенергията, произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; Уредите да отчитат в МВт/ч; Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Освен в София, граждани от Пловдив, Варна, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич, Кърджали се организираха за акцията във "Фейсбук".

Протестите са под надслов „Да запалим монополите" и "Няма да ви търпим простотията, не и за наша сметка/на гражданите".

Припомняме, преди близо седмица от ЧЕЗ излязоха с позиция, в която поясняват, че дружеството е част от веригата на ценообразуването и на ЧЕЗ се падат по-малко от 17% от крайната цена за клиентите. От компанията припомнят, че с решение на ДКЕВР от 01 юли 2012 година са определени цените за енергия.

Според справката при сметка от 100 лева за ЧЕЗ остават 17 лева, а останалата сума се изплаща обратно по веригата - за производство и пренос, включително добавки за зелена енергия, добавка за енергия от когенерация, невъзстановяемите разходи по дългосрочни договори, данъци, такси и акцизи.

От ЧЕЗ допълват, че изплащат на останалите участници във веригата на ценообразуването дължимите суми (83% от фактурираната цена за клиентите), независимо от това дали клиентите са ги платили или не.