Специализираната прокуратура извършва претърсвания и изземвания на два адреса в София и Пловдив.

В София се претърсва в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента - Пламен Узунов. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации.

Припомняме, че президентският секретар Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.

Разследването се води за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Арестуваха Бобоков и Узунов
Обновена

Арестуваха Бобоков и Узунов

Двамата се разследват за търговия с влияние

Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали те са достатъчни за предявяване на обвинение на двамата задържани.

По-рано днес прокурори влязоха в сградата на президентската администрация. Главният прокурор, съобщи че се претърсват два обекта - кабинети на съветник и на секретар на президента. Гешев уточни, че претърсванията са по две отделни производства, като само едното е за търговия с влияние, тръгнало от телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

По-късно през деня стана ясно, че поотделно са задържани както бизнесменът Пламен Бобоков, така и и съветникът на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. 

Беше съобщено и че ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на Узунов.

Иззет телефон на Пламен Бобоков стана повод за разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние.

Причината за това наказателно производство е открита чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.От нея става ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал и различни услуги от Узунов. Част от кореспонденцията с президентския секретар засяга и казуса с кораба "Бадр".

На 7 юли на разпит за чатове с Бобоков беше и премиерът Бойко Борисов. След излизане от Спецсъда той заяви, че тези публични събития се правят, за да се угоди на президента Радев.

ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на двама висши служители в президенството

ДАНС отнема достъпа до класифицирана информация на двама висши служители в президенството

Това са секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов и военния съветник Илия Милушев