Спецпрокураурата продължава с анализа на кореспонденцията между П.Б. - Пламен Бобоков и Пламен Узунов - "Prezident-Pl. Uzunov".

Двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани и с външната политика на Република България, както и с кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз. От прокуратурата разпространяват днес още информация.

Александър Маринов: Предложенията за посланици се правят от правителството

Александър Маринов: Предложенията за посланици се правят от правителството

Постът на Пламен Узунов не му дава правомощия да взима решения

На 03.08.2018 г. е уговорена среща между Пламен Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov" в столичен хотел, а ден след това Бобоков изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" съобщение със следното съдържание: "Румен Петров - Алжир".

Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента, уточняват от прокуратурата. 

От МВнР увериха, че ще окажат пълно съдействие на Прокуратурата на Република България.

На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование: "CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!". Специализирана прокуратура ще изиска от Министерство на външните работи и от Президентството официална информация във връзка с гореизложеното.

От спецпрокуратурата уточняват, че анализът на информацията от над 200 GB, съдържаща се в заключението на компютърно-техническата експертиза и приложенията към нея, продължава. Припомняме, че вчера от прокуратурата разпространиха части от същия чат, но по темата кораба "Бадр", като кореспонденцията е продължила по време на цялото дело - шест месеца. 

Спецакция в офисите на компания, производител на моторни масла в три града
Обновена

Спецакция в офисите на компания, производител на моторни масла в три града

За втори път тарашат офиси на Бобоков в Русе

От институцията потвърждават и за операциите в три града София, Пловдив и Русе на четири адреса. Операцията е в рамките на досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Дружествата са управлявани от П.Б. и А.У. - Пламен Бобоков и Атанас Узунов - и се търсят доказателства към изготвената компютърно-техническа експертиза на ползван от П.Б. мобилен телефон.

В експертизата е открито, че на 5 юни 2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща до П.Б. прикачен файл със следното наименование: "Pismo_za_mandat". Документът съдържа 6 страници и представлява Писмо за мандат за извършване на консултантска дейност по Проект "Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на "Приста ойл холдинг ЕАД". Консултант по проекта е търговско дружество "Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД" с управител Ангел Узунов.

В писмото е посочено, че цената на услугата е определена в съответствие с времето, необходимо за изпълнение на ангажимента и характера на услугата на екип от експерти в различни области, и възлиза на BGN 5000 (пет хиляди български лева) без включен ДДС месечно, считано от 01.06.2019 г., за срок от една година. Прикаченият документ съдържа подпис на управителя на "Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз ЕООД" и печат на дружеството. В документа се посочва още, че с приемането и подписването на писмото от страна на "Приста ойл холдинг ЕАД", същото се счита за получаване на мандат за извършване на консултантските услуги.

В отговор на изпратения от "Prezident-Pl. Uzunov" файл с горепосочената информация, П.Б. предоставя адрес на личната си електронна поща.

Припомняме, че братята Бобокови бяха арестувани заедно с вече бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук". Разследването стигна и до секретаря по правни въпроси на президента Румен Радев - Пламен Узунов и до русенския прокурор Николай Николов

Снимка 485172

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 485171

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 485170

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 485169

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 485168

Източник: пресцентър Прокуратура

Снимка 485167

Източник: пресцентър Прокуратура