Няма нищо страшно да се разследват служители на президентството. Нека видим има ли корупция. Предложенията за посланици се правят от правителството.

Това заяви пред БНТ Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава по повод разпространената кореспонденция между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков.

Постът на Пламен Узунов не му дава правомощия да взима решения, допълни Маринов по повод информацията, че в кореспонденцията между Бобоков и Узунов са споменавани бъдещи назначения на посланици.

Чатът между Бобоков и Узунов по делото за "Бадр" продължил 6 месеца

Чатът между Бобоков и Узунов по делото за "Бадр" продължил 6 месеца

Чатът сочи и към множество лични срещи

"Аз не представлявам президентството, Стратегическият съвет не се занимава с такива въпроси, така че мога да ви дам моето лично мнение. Това е една констатация на тревожни обстоятелства. Президентът не е единственият, който обръща внимание, че тази практика на публикуване на съобщения, без съгласие, нарушава Конституцията. Аз също смятам, че някои неща будят тревога. Разбира се, че прокуратурата трябва да може да действа без лимит, но да няма двоен стандарт", обясни Маринов.

Президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт, съобщиха от прессекретариата на Румен Радев. Те са в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.

Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата", допълниха от президентската институция.

Пламен Узунов е най-чистият човек на президента - в кавички, уточни Борисов

Пламен Узунов е най-чистият човек на президента - в кавички, уточни Борисов

Премиерът запита дали се е крил пред някого

Припомняме, Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев. Узунов бе арестуван на 19 юни 2020 по предполагаема причина - разменени съобщения с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

В политиката Пламен Узунов влезе като вътрешен министър в служебното правителство с премиера Огнян Герджиков и стана известен тогава със сигнала в прокуратурата, който подаде вече отстранения главен секретар на МВР Георги Костов, че му е оказван натиск да напусне и е бил заплашван. Няма информация за развитие по сигнала.

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с вече бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук". Разследването стигна и до секретаря по правни въпроси на президента Румен Радев - Пламен Узунов и до русенския прокурор Николай Николов.