От МВР са поискали Националната агенция по приходите (НАП) да направи и проверка на журналиста Димитър Кенаров. Повод е делото, което той води срещу незаконния си арест, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България).

На 22 април от МВР са поискали от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти.

След месец СДВР проверява побоя над журналиста Димитър Кенаров

След месец СДВР проверява побоя над журналиста Димитър Кенаров

Проверяват и други случаи за насилие

Мнението на европейската браншова организация е, че запитването дали Кенаров членува в СБЖ ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията.

Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния й съвет, пишат от АЕЖ.

Според адвоката на Кенаров Стоян Мадин какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. "След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект - сплашване", смята Стоян Мадин. Той заяви, че това е още един пример за това как МВР целенасочено нарушава правата на журналиста.

Херо Мустафа се срещна с бития на протестите журналист Димитър Кенаров

Херо Мустафа се срещна с бития на протестите журналист Димитър Кенаров

САЩ подкрепят свободата на словото

От Асоциацията на европейските журналисти настояват служебният вътрешен министър Бойко Рашков да разпореди да бъде оттеглено искането от 22 април т. г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров.

"Подобна проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват използван за постигане на т.нар. "смразяващ ефект" над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол", пишат от АЕЖ.

Те искат също така служебният министър да възобнови вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения.

АЕЖ обжалва отказа на МВР да предостави информация по случая с Кенаров. Те искат служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни арести по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., защото имаше и други потърпевши.

Припомняме, освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов беше мотивирано с действията на полицията по време на протестите.

От асоциацията питат ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер.

Припомняме, че на седмия ден от протеста срещу кабинета "Борисов-3" имаше ескалация. Червена боя по вратите на централния вход на сградата на народното събрание - бившия Партиен дом, и счупени стъкла. Това бяха следите от протеста на 15 юли.

News.bg припомня, че на 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай. 

От СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията.

Напрежението беше най-мощно в нощта на 2 срещу 3 септември, когато бе бит и журналиста Димитър Кенаров. Тогава от МВР съобщиха за 126 арестувани.

Припомняме, че Димитър Кенаров беше арестуван от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г.

Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

Ден след протеста главният секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан". В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се е съпротивлявал на полицаите. Прокурорът основава своята теза на вътрешната проверка, в която Столичната дирекция на вътрешните работи е проверила сама себе си, пишат от АЕЖ.

Следващото заседание по делото срещу задържането на Кенаров е насрочено за 19 май.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрира случаи на нападения над журналисти.

АЕЖ-България ще информира международните си партньори за последните развития по случая и действията на българските власти.