За бързо разследване на случаите с полицейско насилие над граждани призова омбудсманът Диана Ковачева, съобщиха от администрацията на националния защитник.

Препоръката си Ковачева изпрати до вътрешния министър Младен Маринов. Тя настоя за задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите, в които се твърди за неправомерно упражнена сила от полицейски служители при задържането на протеста в центъра на гр. София на двамата граждани - Евгени Марчев и Димитър Педев. Единият е студент по право в Хага, пребит с комоцио, другият - бивш режисьор в БНТ.

"Обръщам се към Вас по повод разпространените в медиите кадри и получена жалба до институцията, от които е видно, че по време на протеста на 10 юли 2020г. в столицата, спрямо граждани има съмнения за неправомерно употребена физическа сила от страна на органите на полицията. Особено обезпокоителни са публикуваните видеоматериали, на които се вижда как голям брой полицейски служители упражняват физическа сила", пише Ковачева.

Омбудсманът призова със заповед от 13 юли 2020 г. екипът на Националния превантивен механизъм (НПМ) да направи проверка в Първо и в Трето районно полицейско управление в София. (НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода).

Тя иска да знае защо двамата пребити граждани не са заведени в болница още след първите прегледи, при които е установено сериозно влошаване на здравето им. Това е причината Ковачева да изисква задълбочено разследване за неправомерна употреба на сила от страна на органите на полицията при ареста на двамата граждани. Тя иска навременна и точна информация, включително всички документи, събрани в хода на проверката, както и запис от камерите за видеонаблюдение за периода на задържането им, намиращи се съответно в 03 РУ СДВР и 01 РУ - СДВР.

Ковачева акцентира, че съгласно европейските и международните стандарти и българското законодателство е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от полицаите. Според този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.