Превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили" (ОСПС) и нарушаване на основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели. Това е установила вътрешната проверка в МВР във връзка с края на протеста на 10 юли, когато няколко души бяха арестувани и бити от полицията.

Във връзка с констатациите на комисията ще бъдат наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР.

Отстраниха временно полицаите, били протестиращи пред МС

Отстраниха временно полицаите, били протестиращи пред МС

Продължава активното събиране на доказателства

Със заповед на министъра на вътрешните работи ще бъде наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител от ОСПС.

Със заповед на директора на СДВР ще бъдат наложени съответните наказания за младши изпълнителски състав от същия отдел. В прессъобщението не се посочват какви ще бъдат наказанията на служителите.

От СДВР посочват, че за да се гарантират правата на всички заинтересовани страни и за да бъде проверката обективна е било предложено на протестиращите да се явят пред вътрешната комисия, но те са отказали.

Припомняме, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

За бити брутално протестиращи се разбра едва в неделния ден вследствие на публикуваните в социалните мрежи видеа и реакцията на родителите и близките на двамата млади мъже, настанени в "Пирогов".  За сметка на това обаче на 11-ти юли имаше кратък брифинг на полицаи, участвали в охраната на протеста.

Проверките за полицейско насилие текат един месец

Проверките за полицейско насилие текат един месец

Георги Хаджиев призова да бъде дадено време на полицията

Събраните материали са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

Новият вътрешен министър Христо Терзийски обясни в студиото на БТВ, че служителите на МВР нямат ползва да прикриват или омаловажават подобни действия, защото те влияят на авторитета на институцията. "Винаги може при ескалация на напрежението да се стигне до необмислени действия от страна на полицаите", допълни той.

По информация на Терзийски са установени 7 лица, евентуалнопотърпевши от действията на полицаите.