И двамата бивши министри на вътрешните работи, Младен Маринов и Христо Терзийски, които ръководиха МВР през 2020 г. - по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, коментираха във фейсбук тази сутрин разпространените в петък кадри от камерите на Министерски съвет с побоя, който полицаи нанасят на протестиращи, и свиканото от председателя на НС Ива Митева извънредно заседание на парламента във вторник, 17 август.

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Българският парламент, като еманация на волята на народа

И Младен Маринов, и Христо Терзийски осъждат всякакви проява на насилие, като и двамата изрично посочват, че проверки за полицейско насилие са извършени още през 2020 година.

Младен Маринов заявява, че такава проверка, "пълно и обстоятелствено разследване", е разпоредена от него, когато са му станали видео материали на граждани от социалните мрежи.

"Разпореждането ми бе ясно и категорично - проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност", посочва Маринов и заявява, че това са били и са законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за такива случаи. Маринов припомня, че е подал оставка на 24 юли 2020 г., а само три по-късно новият вътрешен министър (бел.ред. Христо Терзийски) е обявил резултатите от вътрешната проверка, включително и взетите дисциплинарни мерки. Материалите от разследването са били изпратени на прокуратурата.

Деница Сачева: Отговорността за случилото се под колоните на МС е лична

Деница Сачева: Отговорността за случилото се под колоните на МС е лична

Вътрешните министри нямат отношение към случилото се под колоните на МС

Същото в поста си във фейсбук посоча и Христо Терзийски, наследил Младен Маринов на поста вътрешен министър именно по време на протестите, като и заявява, че продължава да стои зад думите си - обявените резултати от вътрешната проверка, както и "че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство."

Хаджигенов получил 3 харддиска от МВР за протестите от 2020 г.

Хаджигенов получил 3 харддиска от МВР за протестите от 2020 г.

Предоставен му е сериозен централизиран доклад и от МВР

Христо Терзийски напомня, че все пак е установени превишаване на служебни правомощия от четирима полицаи от отдел "Специализирани полицейски сили" (ОСПС), както и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели. Тогава са били и наложени съответните дисциплинарни наказания, които са предвидени в Закона за МВР. Терзийски напомня и за наложено тежко дисциплинарно наказание на ръководен служител на ОСПС, както и със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел.

И Младен Маринов и Христо Терзийски заявяват, че никога и по никакъв повод като полицаи не са укривали данни за извършено престъпление, но и зоват видеокадрите да не се използват за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество.

Къде е отговорността на организаторите на протестите 2020 г., пита Джамбазки

Къде е отговорността на организаторите на протестите 2020 г., пита Джамбазки

Той напомни, че полицаите са били нападани с бомби, факли и павета.

Младен Маринов заявява и че този случай не може и не трябва да се превръща в престъпно клеймо за всички десетки хиляди български полицаи - мъже и жени, които достойно изпълняват своя полицейски дълг. Също така Маринов призовава обективно да се разследват и случаите на пострадалите полицаи при изпълнение на служебните им задължения, защото "именно те издържаха на провокациите и нападенията през миналата година, станали пред очите на цялото българско общество, като така запазиха гражданския мир в Република България!"

Младен Маринов заявява и че ако някой твърди, че е извършил престъпления, ще трябва да докажат това в съда.

А Христо Терзийски призовава: "Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!"

Протестиращите планирали да се барикадират в НС до оставка на кабинета

Протестиращите планирали да се барикадират в НС до оставка на кабинета

Протестите били обявени като въстание, нямало как да са мирни

Припомняме, парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. От прокуратурата вече излязоха с проверка, която показа, че няма неправомерно подслушвани политици. Служебният вътершен министър Бойко Рашков бе вече на изслушване в парламента по темата с подслушванията.

Миналата седмица Временната комисия направи публични в Народното събрание, а след това и разпространи чрез медиите видеоматериали, които по думите на председателя й адвокат Николай Хаджигенов МВР е направило опит да прикрие. Кадрите са от камерите пред входа на Министерски съвет, получени ден преди това. Преди това комисията получи три диска от МВР. Комисията вика през предстоящата седмица на изслушване и главния прокурор Иван Гешев.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани. На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г.

Темата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

Административният съд в София-град задължи Министерството на вътрешните работи да предостави на Асоциацията на европейските журналисти всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров, след като през февруари 2021 г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в полицията, за да свидетелства.