Протестиращите искали да се барикадират в Народното събрание до оставка на правителството. Това стана ясно от изслушването на професионалното ръководство на МВР пред депутатите от комисията по вътрешна сигурност. Основна тема очаквано бяха протестите.

Законотворци от различни парламентарни групи питаха министър Христо Терзийски и главния секретар Ивайло Иванов за пострадалите и данните за провокаторите. Пред депутатите в комисията министър Терзийски коментира актуалните теми. Той оцени високо работата на полицията по време на протестите. Освен това протестите били обявени като въстание, а едно въстание няма как да бъде проведено по най-мирния начин, по думите му.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов също подчерта, че полицаите са се справили перфектно с провокациите. Лесно е отстрани да се гледа, анализира той коментарите. Едно е да го гледаш отстрани, друго е да го четеш на книга, трето е да участваш, подчерта Иванов. Ако е имало възможност да се предотврати ескалация на напрежението на 2 септември, МВР е нямало да допусне да пострада нито един полицай.

Трима полицаи са ранени при вчерашния протест в София

Трима полицаи са ранени при вчерашния протест в София

Единият униформен е бил ударен по главата от хвърлен камък

Ведомството си върши работата, както повелява законът, въпреки много упреци, каза главсекът. Продължават разследванията, има образувани досъдебни производства, поясни Иванов.

Протестът на 22.09 към старата сграда на Народното събрание след 22.00 часа и шествието до Орлов мост са били нерегламентирани. По думите му протестиращите са търсили конфликт с полицаите. До паметника на Незнайния войн е можело да се мине и през други места. Още на 10 септември е имало данни, че протестиращите искали да нахлуят в старата сграда на парламента и да се барикадират вътре до оставка на правителството. Затова МВР не ги е допуснало на 22.09 до сградата на парламента.

Ден 76: Напрежение между протестиращи и полиция
Обновена

Ден 76: Напрежение между протестиращи и полиция

Опити за щурм срещу полицията при старата сграда на НС...

Няма ръст на престъпленията вследствие на протестите, стана ясно още. Спад на кражбите на автомобили и кражбите от домове отчита като цяло МВР. Намаляват и катастрофите в сравнение с предходната година, стана ясно още от думите на министъра. Част от това намаление се дължи на карантината според него.

МВР предлага закон, който предвижда по-бърза събираемост на глобите. 300 000 повече нарушения са констатирали от силовото ведомство за година, а с 25 милиона лева повече са събраните глоби спрямо 2019 година. 1,5 милиона лева са наложените глоби на чужденци.