Полицейски служител от СДВР е ранен в главата при вчерашния протест пред Народното събрание, съобщават от полицията.

Униформеният е бил ударен от хвърлен камък.

На други двама служители на реда от СДВР е била оказана медицинска помощ, след като са получили по-леки наранявания при опит на група агресивно протестиращи да пробият полицейския кордон, охраняващ парламента.

От полицията посочват, че напрежението около старата сграда на Народното събрание е възникнало около 22.00 часа снощи.

Ден 76: Напрежение между протестиращи и полиция
Обновена

Ден 76: Напрежение между протестиращи и полиция

Опити за щурм срещу полицията при старата сграда на НС...

По техни данни някои от организираторите на нерегламентираните протестни действия са проявили вербална агресия спрямо служителите на реда, като през мегафони са крещели от много близко разстояние в лицата им. Групи провокатори, които според полицията са ултраси на футболни клубове, са замеряли полицаите с камъни, пиротехнически изделия и бутилки с течност. От втори и трети ред са се правели опити други протестиращи да бъдат изтласкани напред, така че да се стигне до сблъсъци със служителите на реда.

Столичната полиция продължава да работи по установяване самоличността на провокаторите.

По-рано през вчерашния ден заради открити забранени предмети при проверка на един от изградените контролни пунктове мъж не е бил допуснат до протеста на площад "Независимост" в София. Други двама души са били отведени в столично районно полицейско управление - мъж за установяване на самоличност, и жена - за неизпълнение на полицейско разпореждане. Малко по-късно те са били освободени.

СДВР отново призовава участниците в протестите да спазват разпоредбите на българските закони и да изпълняват разпорежданията на полицията.

Ст. комисар Хаджиев: Усилията на СДВР са да не допуснем ескалация

Ст. комисар Хаджиев: Усилията на СДВР са да не допуснем ескалация

Протестът на пл. „Народно събрание” е нерегламентиран...