Повишено е напрежението между протестиращи и полиция пред старата сграда на Народното събрание, предаде БНР.

Няколко бомбички бяха хвърлени в краката на полицаите. Някои от участниците в протеста хвърляха яйца и бутилки срещу служителите на реда.

Полицаи с каски и щитове се подредиха около парламента на площад "Народно събрание", където шествието на демонстрантите се спря, след като направи преход от площад "Независимост" до Орлов мост.

Малко преди 23:00 ч. група от протестиращи се опита да пробие полицейския кордон, обграждащ парламента.За времето до 23:30 ч. бяха направени пет-шест подобни опита, но без успех.

Две линейки пристигнаха в района - едната на Спешна помощ, а другата от болницата на МВР.

Има ранен полицай.

Междувременно от СДВР съобщиха, че за днешния ден е съгласувано със Столичната община провеждане на протестни действия единствено на площад "Независимост" и в района пред БНБ, а действията на демонстрантите на пл. "Народно събрание" са нерегламентирани.

Снимка 497333

Източник: БГНЕС

Един от демонстрантите е задържан.

Усилията на полицейските органи са насочени към недопускане на по-нататъшно разрастване на напрежението, уточниха от СДВР.

Малко след опитите на протестиращите да щурмуват кордона около парламента, жандармеристи обградиха целия район около паметника "Цар Освободител". Прозвуча призив към присъстващите граждaни да се разотидат.

Това като че ли се отрази и хората на площада станаха по-малко, предаде БНТ .

Ст. комисар Хаджиев: Усилията на СДВР са да не допуснем ескалация

Ст. комисар Хаджиев: Усилията на СДВР са да не допуснем ескалация

Протестът на пл. „Народно събрание” е нерегламентиран...

Протестното шествие потегли около 21.00 часа към Орлов мост и блокира кръстовището.

Като цяло полицейскотото присъствие в центъра на София е засилено.

След 17.00 часа на площад "Независимост" се събраха стотици демoнстранти, които блокираха движението по бул. "Цар Освободител". Плътен полицейски кордон огради сградата на Народното събрание.

Третият протест, обявен като "Велико народно въстание", се провежда днес, за да съвпадне с отбелязването на 112- ата годишнина от обявяването на Независимостта. Това е и 76-ият пореден ден от антиправителствените прояви.

"Тук сме хората, които утре ще управляваме! Дълго време бяхме заспали, но вече сме будни", заяви от трибуната пред протестиращите Велислав Минеков - един от Отровното трио, които са организатори на протестите.

Снимка 497326

Източник: БГНЕС

Пред демонстрантите говори и евродепутатът от Европейската зелена партия Даниел Фройд, който призова българското общество да продължава тази битка срещу корупцията и обеща да се бори заедно с него.

Фройд е член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси в Европейския парламент. На протеста в София той се яви с фланелка с надпис "Спрете корупцията".

Отровното трио разпространи имейл до хората на площада, като помоли протестиращите да изпращат на него своите идеи за това как България трябва да бъде променена.

Полицията е иззела опаковка с физиологичен разтвор от палатковия лагер на инициативата "Системата ни убива". Притежаващите го са обяснили, че той се използва за промиване на рани и е донесен, в случай че потрябва.

Исканията остават непроменени - оставките на премиера и на главния прокурор, както и честни предсрочни избори.

Снимка 497329

Източник: БГНЕС