Записът от охранителната камера, описан в медиите като "под колоните на МС, е приобщен към образуваното досъдебно производство. В прессъобщението на прокуратурата от тази сутрин не става ясно кога това е станало и на какъв етап от разследването по производство, образувано за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК. Разследването се провежда от следовател от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, които към момента на деянието са били служители на Министерство на вътрешните работи.

Четирима полицаи са с повдигнати обвинения за полицейското насилие

Четирима полицаи са с повдигнати обвинения за полицейското насилие

Разследването продължава

Записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео - техническа експертиза. Същият, както и експертизата като способ на доказване, са част от доказателствения материал по досъдебното производство и се подчиняват на общите правила на НПК. Такъв е регламентираният от процесуалния закон ред, приложим за стотици дела, наблюдавани от СРП, а и от всички прокуратури в страната. Винаги, когато са налице видео или друг вид записи от значение за разкриване на обективната истина по дадено наказателно производство, същите се приобщават и изследват експертно по предвидения в НПК ред.

Органите на досъдебното производство в пределите на своята компетентност са длъжни да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина по реда и със средствата на НПК, което е и един от основните принципи на наказателния процес.

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Иван Гешев: Изслушването ми в НС нарушава принципа на разделение на властите

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела

Припомняме, че председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание на парламента утре, 17 август, във връзка с излезлите записи от охранителна камера пред входа на Министерски съвет. На изслушване в пленарна зала е извикан служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Заявка за изслушване смятат да подадат и за главния прокурор Иван Гешев от "Демократична България", но тази сутрин Гешев заяви в позиция, разпространена от БТА, че смята искането за изслушване или за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани. На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г.

Темата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата

46-тият парламент създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи за срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. По темата с подслушването комисията вече извика главния прокурор Иван Гешев, макар че още тогава председателят й Николай Хаджигенов обяви, че не очаква той да се отзове.