Без разбирателство по основните теми приключи Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

Темата с актуализацията на бюджета, която не бе сред официалните точки в дневния ред на заседанието, но, оказва се, е била разисквана най-много, внесе сериозно разминаване сред парламентарно представените политически сили.

Единствено Тошко Йорданов от "Има такъв народ " не направи коментар след срещата пред журналисти.

Няма как приемането на актуализацията да бъде обвързано с конституционни процедури и по-конкретно - с връчването на следващия мандат за съставяне на правителство, заяви след срещата Десислава Атанасова, която бе единственият представител на ГЕРБ при президента.

Снимка 543377

Източник: БГНЕС

"Няма да има общо становище, което да бъде изявено публично, защото темата за актуализацията на бюджета, на която бе посветена огромна част от този консултативен съвет, е тема, която трябва да се коментира в парламента. Има ред други предизвикателства пред държавата", отсече правното острие на ексуправляващите.

ГЕРБ не са получили ясни срокове от страна на президента кога ще им бъде връчен вторият мандат. Категорични остават и в позицията веднага да го върнат на държавния глава. "Не бива да се бави връчването нито на втория, нито на третия мандат", категорична бе Атанасова.

Някакъв консенсус, макар и неясен в конкретен план, е бил постигнат по темата с мигрантския натиск, каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Тази част бе много сериозна, получихме достатъчно информация, която не мога да ви кажа, тъй като е класифицирана. Забележителен консенсус на фона на споровете по другите теми", отчете Нинова. Партиите са се разбрали по отношение на нуждата да бъдат отпуснати допълнителни средства на МВР за справяне с кризата, но армията засега не е предвидено да се намесва, уточни още тя на въпрос на News.bg.

Снимка 543374

Източник: БГНЕС

БСП ще гласуват на първо четене за актуализацията на бюджета, но с идеята в нея да бъдат внесени актуализации. Не следва това да бъде поставяно като условие за връчването на трети мандат, на едно мнение с ГЕРБ са от "столетницата".

"В крайна сметка констатацията беше, че крайното решение за актуализацията на бюджета ще бъде взета в парламента", потвърди и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Единственият шанс за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящия парламент е чрез третия мандат, но ДБ няма да подкрепи правителство, ако то бъде предложено от БСП, преповтори позицията си Иванов. Няма и дори аритметични шансове да бъде съставен кабинет, ако от "Има такъв народ" не променят позицията си за неучастие в разговорите след връчването на третия мандат, когато и да стане това, заяви още лидерът на "Да, България".

Снимка 543376

Източник: БГНЕС

И от "градската десница" имат забележки относно проектобюджета, макар и решението дали ще го подкрепят или не, ще бъде взето след вътрешнокоалиционен съвет.

И конкретните резерви - бюджетът бил конструиран върху очаквания за сериозни финансови инжекции, които да дойдат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, който, за да бъде приет, е нужно редовно правителство, изтъкна Иванов. Друго условие на ЕК било да има реална съдебна реформа и в енергийния сектор.

"Притеснена съм от липсата на базово съгласие по важни въпроси", скептична бе след края на съвета Мая Манолова. Но потвърди обаче - все пак по въпроса за мигрантската криза и нужните стъпки за решаването й имало съгласие.

ИСБГНИ ще гласува за актуализацията на бюджета на първо четене, но ще настояват за поправки. Не са съгласни с методиката за увеличаване на пенсиите, предложена от служебния кабинет, а искат пълно преизчиславане.

Снимка 543375

Източник: БГНЕС

"Фактът, че нямаше общо изявление, е знак за хората, че сме на прага на една трудна есен, че няма желание от страна на партийните лидери да разговарят и да постигнат решение по важни за всички теми", горестно отбеляза Манолова.

"Ако не се постигне актуализация на бюджета, служебният кабинет ще е с вързани ръце и няма да може да реагира на очакващите се проблеми", добави тя.

Припомняме, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна заседанието първи и предсрочно именно защото КСНС се е отклонило от зададените теми и от рамките на своите правомощия и се е занимавал с актуализацията на бюджета.

Такава критика изказа и председателят на Народното събрание Ива Митева, която избегна журналистически въпроси. 

Румен Радев недоволен, че НС и партиите продължават да се бавят с актуализацията

Румен Радев недоволен, че НС и партиите продължават да се бавят с актуализацията

Две кризи ще доминират през есента у нас - здравна и мигрантска

Кирил Петков и по-конкретно гражданството му също е станало тема в началото на КСНС.

По думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ е била повдигната темата дали на първо място той има право да присъства на консултативния съвет. "Считаме, че в момента г-н Петков е неясно какво гражданство има. Все пак на този консултативен съвет нивото на класификация е поверително и не може гражданин на чужда държава да присъства на такива разговори", заяви тя.

Петков е бил запитан дали е с канадско гражданство, но той не е отговорил на въпроса, твърди представителят на ГЕРБ.

По думите й всички парламентарни сили, с изключение на "Демократична България", са гласували Петков да напусне залата, но това не е било прието.

Думите на Атанасова обаче бяха отречени от Мая Манолова, която заяви, че е гласувала Кирил Петков да остане на КСНС.

"Докладът, който той представи относно състоянието на икономиката и предизвикателствата пред бизнеса, бе много важен", аргументира гласуването си тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе уклончива по отношение на това дали е гласувала ли е или не против оставането на Петков в залата.

"Искането той да напусне бе крайно. Да, нека се изчака отговорът от Канада, но съветът започна лошо", защити все пак косвено министърът на икономиката тя.

"Идеята на консултативният съвет е да не се изнася информация отвътре, затова ще се въздържа от коментар", лаконичен по темата бе от своя страна Христо Иванов от "Демократична България".