Направил съм всичко, което е във възможностите и правомощията ми като български гражданин, за да се откажа от канадското си гражданство. Това заяви преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност министърът на икономиката Кирил Петков.

Петков е задействал процедурата по отказ от втория си паспорт още през месец април. "Първото нещо, което направих, когато ме поканиха, да направя отказ с нотариално заверено заявление, изпратено до Канада. Това е всичко, което като български гражданин мога да направя", заяви министърът.

Документ от Отава обаче все още няма, призна Петков. Такова обаче се очаквало "съвсем скоро".

МВнР пита Канада за гражданството на Кирил Петков

МВнР пита Канада за гражданството на Кирил Петков

Разплитане на казуса с икономическия министър

Служебният икономически министър цитира и решение на Конституционния съд от 15 септември 1995 година. "Наличието на друго освен българско гражданство на пълнолетно и дееспособно лице е въпрос на собствен избор. Това не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато българският гражданин желае да участва в управлението на Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото гражданство и да запази българското."

"Аз направих всички тези стъпки. Възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка, един акт на чужда държава, и това да определя неговите права. Възможно ли е българската конституция да бъде подчинена на акт от чужда държава", аргументира се Петков.

ГЕРБ настоя за отстраняването на Кирил Петков

ГЕРБ настоя за отстраняването на Кирил Петков

Мотивът затова е неговото двойното гражданство

"Мечтата на ГЕРБ" - така окачестви още той хипотезата, при която неговите актове като министър биха били определени като нищожни и невалидни, ако се установи, че е заемал позицията в противоречие с конституционното изискване за гражданство.

Кирил Петков подчерта за пореден път и нуждата от това парламента да приеме предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

"Без тези 430 милиона за бизнеса, без парите за лекарите на първа линия, без парите за пенсионерите е безумно да посрещнем нова криза. Парите са в държавата, просто без парламента не могат да се харчат", каза министърът на икономиката.